Alex Agnew werd vroeger gepest op school: “Humor heeft mij gered”

Alex Agnew
VRT Alex Agnew
De Antwerpse komiek Alex Agnew (46) mag op het podium dan scherp uit de hoek komen, maar tijdens zijn jeugdjaren was dat wel even anders, zo vertelt hij in De Morgen. “Op school werd ik gepest, maar humor heeft mij gered.” 

“Ik heb er massa’s. Ik heb een enorm ego, wat betekent dat je mij ook gemakkelijk onderuit kunt halen”, meent hij. “Dat is het gevolg van onzekerheid. Ik ben er heilig van overtuigd dat je blijft wie je als kind al was. Je bouwt er alleen een façade rond om er beter mee om te kunnen gaan. Maar de mensen die de juiste knop induwen, katapulteren je in twee seconden terug naar dat onzeker manneke dat je vroeger was. Artiesten zijn meestal de zwakste persoonlijk­heden die je je kunt voorstellen. Ze hebben adoratie nodig van de hele wereld om zich een klein beetje goed te kunnen voelen.”

Dat kan hij ook teruglinken aan zijn eigen leven. “Op school werd ik gepest. Ik was zo’n typisch mager manneke met een brilleke dat strips las en door het raam keek en zat te fantaseren. Tot mijn 16de droeg ik kleren die mijn mama voor mij kocht. Dus ik was ‘den diejen’. Maar wat mij redde, was mijn humor. Ik deed mensen lachen. Ik slaagde erin om grappen te maken over de bullebak van de klas en zelfs zijn eigen vrienden aan het lachen te brengen. Daardoor was ik nooit een volledige zwakkeling. Iedereen had zoiets van: die is wel scherp, je moet wel oppassen wat je zegt. Comedy kun je vergelijken met karate: je leert iemand onderverdelen in drukpunten, je analyseert waar zijn zwakke plekken zitten. Zo kon ik mezelf verdedigen.”   
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Desmet

  Dat is waar Guido, maar héél veel mensen zijn gepest of een aangepakt op school op welke manier dan ook. Het is schering en inslag dat dit wordt gezegd. Je moet dit ook niet gaan cultiveren.

 • Guido De Laet

  Niet iedereen werd gepest! Er is een verschil tussen plagen en pesten!

 • Luc Desmet

  Iedereen werd gepest. Bijna hip precies om het te zeggen.

 • joan vliegen

  Ik herken mij in dit verhaal , de mondige rare laten ze met rust ge weet nooit wat ie gaat zeggen , no offence Alex. Bedankt voor je artikel en zelfinzicht . Ego heb ik wel niet iedereen lacht gewoon soms. Vind ik genoeg. Mvg Joan.

 • olivier lecluyse

  Iedereen werd gepest in school...