Alex Agnew treedt J.K. Rowling bij over cancel culture: “Als je de vrijheid van meningsuiting inperkt, stopt rechtvaardigheid”

Alex Agnew
Tim De Backer Alex Agnew
Vorige week ondertekenden schrijvers J.K. Rowling (53) en Salman Rushdie (74) - samen met nog 151 andere schrijvers en academici - een open brief tegen de ‘cancel culture’ en wat zij zien als een afnemende tolerantie binnen het publieke debat. Comedian Alex Agnew (47) is het met hen eens, vertelt hij in De Standaard. 

De ondertekenaars van de open brief vinden dat de cultuur van het “afrekenen” - cancel culture - leidt tot minder tolerantie van standpunten die afwijken ten opzichte van “ideologische conformiteit”, ofwel de norm. Ook Alex Agnew zou de brief ondertekend hebben, zegt hij in De Standaard. “De westerse samenleving is enorm aan het veranderen door jonge, diverse stemmen. Dat is prima, maar ik heb wel problemen met al die zogenaamde woke strijders voor gelijkheid die vinden dat je meteen gecanceld moet worden als je iets zegt waar ze het niet eens mee zijn", klinkt het. “Dan ben je mensen niet aan het behandelen als gelijken. Als je de vrijheid van meningsuiting inperkt, stopt rechtvaardigheid, want je ontneemt een deel van de bevolking zijn stem. Zo ontstaat een zweer van meningen die je niet meer hoort. En als die zweer ooit openbarst, kan die alleen maar toxisch zijn.”

Hij vervolgt: “De sfeer is akelig geworden: wie niet 100 procent slaafs hun woke richtlijnen volgt – die bovendien elke week kunnen veranderen – wordt meteen gekatapulteerd naar het kamp van de vreselijkste mensen. Ik wil woke eisen in vraag kunnen stellen zonder als transfoob te worden weggezet. Als ik mij vanaf morgen een vrouw noem zonder iets aan mijn uiterlijk te veranderen, mag ik dan het recht opeisen om met andere vrouwen naakt te gaan douchen na het sporten? Want je weet zo dat er dan een hashtag #MeToo volgt.”

Lees ook: 

J.K. Rowling en Salman Rushdie ondertekenen open brief tegen afrekencultuur

Bo Van Spilbeeck haalt uit naar JK Rowling: “Het wordt nu echt gênant”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Je moet als mens respect hebben voor andermans mening en de wens om zich vrij te voelen zoals hij/zij wenst. Maar dit respect moet wederzijds zijn. Momenteel is dit allerminst het geval. Als je het niet eens bent of enige vorm van kritiek hebt, word je per direct gekatapulteerd naar het kamp van de onverdraagzamen en stemdood gemaakt. Hoe is het zover kunnen komen?

 • Jo Van Echelpoel

  Klopt als een bus met een uiterst gefrustreerde bevolking als gevolg. Begrijp goed dat de weg terug minder schade gaat opleveren dan gewoon blijven verder zakken vullen met die politieke correctheid.

 • Ronny Van Looy

  De politiek correctheid heeft zo stilaan zijn hoogtepunt bereikt en het zal als een bom in hun eigen gezicht uiteenspatten, want ook zij zullen op een bepaald moment een mening hebben en daar op worden gepakt en dan zal de verontwaardiging bij hen groot zijn. Zij drijven zichzelf in het nauw zonder dat ze het beseffen.

 • Lesley Debusschere

  De huidige generatie is zodanig bepamperd geweest dat alles reden is om op de achterpoten te staan. Ik heb geen probleem met politiek correct zijn maar er zijn er nu toch wel heel veel doe de “woke” massa volgen uit angst om niet verketterd te worden en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

 • André Van der Poorten

  Oei , die mag de volgende maanden zijn gezicht niet meer laten zien op VRT , iets minder VTM en aanverwante “serieuze”(?) media .