Afrikaanse saxofonist (86) die dé ‘Mama Appelsap’ maakte overleden aan coronavirus

Manu Dibango.
AP Manu Dibango.
De Afrikaanse saxofonist en bandleider Manu Dibango is vandaag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat bevestigde zijn muziekuitgever. Een sample van zijn wereldhit Soul Makossa is de grondlegger van het begrip ‘Mama Appelsap’. 

De 86-jarige saxofonist uit Kameroen werd vooral bekend van de wereldwijde hit Soul Makossa uit 1972. Het nummer was een mengeling van jazz, funk, disco en Afrobeat. Het refrein 'ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa' werd in 1983 door Michael Jackson gebruikt in Wanna Be Startin' Somethin’ en later in 2007 door Rihanna in het nummer Don't Stop the Music. In 2009 verwerkte zelfs K3 de tekst 'Mama-se, mama sá' in hun nummer MaMaSé!.

In onze contreien was deze tekst de inspiratie voor de ‘Mama Appelsap’. In de sample gebruikt in Wanna Be Startin’ Somethin’ lijkt het namelijk dat Michael Jackson de Nederlandse tekst ‘Mama Appelsap’ zingt. Daarop ging het toenmalige Nederlandse radioduo Timur Perlin en Rámon Verkoeijen op zoek naar nog meer nummers waarin dit het geval is.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Maurice Verheyen

    Een grote meneer! Respect en RIP.