Advocaten krijgen tien keer meer geld dan slachtoffers Weinstein

Harvey Weinstein aan de rechtbank in New York.
AP Harvey Weinstein aan de rechtbank in New York.
Advocaten die de vermeende slachtoffers van Harvey Weinstein bijstaan, krijgen mogelijk tien keer zoveel als de slachtoffers zelf als de omstreden miljoenenschikking tussen zijn filmstudio en de vrouwen doorgaat. Dat hebben juridische bronnen gezegd tegen de Britse krant The Guardian.

Meer dan dertig actrices en voormalige medewerkers van de filmmagnaat bereikten eerder deze maand een akkoord over een schikking wegens seksueel wangedrag, waaronder verkrachting. Als de betrokkenen en de rechtbank ermee instemmen, komt een einde aan de civiele zaken die de vrouwen tegen Weinstein hadden aangespannen. De schikking voorziet in totaal 25 miljoen dollar (22,4 miljoen euro) voor de vermeende slachtoffers. 

De deal kreeg veel kritiek van advocaten en enkele van de slachtoffers, die nu overwegen het akkoord alsnog af te wijzen. Die kritiek betreft onder meer het hoge percentage dat van de afkoopsom naar de advocaten gaat.

De oud-filmproducent hoeft de schikking overigens niet uit eigen zak te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. Ook hoeft Weinstein niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jo vandenberghe

    Zo normaal is het aan het worden.