Actrices aan Matt Damon: "Verkrachting of tik op de billen, pijn is niet minder groot"

Amerikaans acteur lokt kritiek uit na uitspraak dat "niet alle wangedrag op één hoop mag gegooid worden"

EPA
Matt Damon heeft zich in een interview met de Amerikaanse zender ABC uitgesproken over de huidige evolutie waarin zijn vrouwelijke Hollywood collega's seksuele intimidatie aan de kaak stellen. "Ik vind dit positief en absoluut noodzakelijk", aldus de 'Suburbicon'-acteur, "maar we moeten niet alle wangedrag op één en dezelfde hoop gooien." Actrices Minnie Driver en Alyssa Milano reageren ontzet.

"Ik geloof dat er een spectrum van gedrag is", zegt Damon in het interview. "Dat er een verschil is tussen iemand op de billen tikken en verkrachting of kindermisbruik. Dergelijk gedrag moet zonder enige twijfel worden aangepakt, maar niet over éénzelfde kam worden geschoren", klinkt het.

Ondanks de acteur eveneens benadrukt dat "de huidige evolutie -waarin vrouwen zich gesterkt voelen om met hun verhaal naar buiten te komen- positief en absoluut noodzakelijk is", worden zijn uitlatingen niet in dank afgenomen door enkele van zijn collega's. 

"Het is de micro die de macro maakt," schreef Alyssa Milano, de initiatiefneemster achter de hashtag #metoo, in een tweet gericht aan de Oscar-winnende acteur.

Willy Sanjuan/Invision/AP

Milano vergeleek Damon's zogezegd 'spectrum van wangedrag' met de verschillende stadia van kanker. "Hoewel sommige stadia beter geneesbaar zijn dan andere, is en blijft het kanker",  aldus de actrice. "Seksuele intimidatie, ongewenst gedrag en geweldpleging is een systematische ziekte", ging ze verder. "De tumor wordt er heden uitgesneden zonder verdoving. Stuur alsjeblieft bloemen." 

Actrice Minnie Driver, die Matt's tegenspeelster was in 'Good Will Hunting', trok ook meteen van leer tegen Damon op Twitter. 

AFP

"Serieus?", tweette Driver. "Er zijn zoveel mannen die ik liefheb die niet het onderscheid maken tussen seksueel wangedrag, mishandeling en verkrachting als excuus of erger - ons probleem."

Driver haalde het voorbeeld van een exhibitionist aan. "Nee, er is geen hiërarchie als het over misbruik gaat. Je vertelt niet aan vrouwen dat als een of andere kerel zijn penis toont, dat hun pijn minder groot is dan bij een verkrachting."   

Damon raakte recent betrokken in het schandaal rond Hollywoodproducer Harvey Weinstein, die verschillende (bekende) vrouwen aangerand en verkracht zou hebben. Hij werd ervan beschuldigd dat hij Weinstein in 2004 beschermde tegen een lasterlijk krantenartikel. De acteur ontkende echter in alle talen.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Sevriens

  Eigenlijk is het een zware belediging voor vrouwen die verkracht zijn om te stellen dat een tik op de billen net zo erg is. Alle gevoel voor verhoudingen is verdwenen. Men draaft volledig door.

 • Tom Desmedt

  Laat ze zeggen... Ze halen zo hun eigen campagne onderuit. Geloofwaardigheid: 0. Thanks for playing, uw weekskes aandacht zijn voorbij.

 • steven goossens

  Als dames niet krijgen wat ze willen gaan ze over tot actie... al die valse beschuldigingen ze moesten ze de zwaarste straf geven ooit om het leven van mensen zo kapot te maken. PS Matt Demon mag mij zo aanranden... denk niet dat er iemand dat zou weigeren!

 • Cliff Verhaegen

  Aan alle mannen gewoon weg elke vrouw negeren, is zien hoe rap ze complexen krijgen wegens geen aandacht krijgen.!

 • James Vernailen

  Iemand ongewenst op zijn achterwerk slaan is niet oké, verkrachten moet zwaar gestraft worden maar valselijk beschuldigen van deze acties moet ook zwaarder aangepakt worden, door deze valselijke beschuldigingen worden de echte minder serieus genomen en worden mensen hun levens vernietigd. Er zijn inderdaad gradaties bij elk misdrijf.