Actrice Nora Tilley heeft ALS: "Ik wil me niet wegsteken. Ik ben nog altijd Nora, geen buitenaards wezen"

"Alleen op stap gaan werd gevaarlijk", vertelt Tilley. "Vrij snel had ik een wandelstok nodig: mijn 'Mister Eagle'."
Kristof Ghyselinck "Alleen op stap gaan werd gevaarlijk", vertelt Tilley. "Vrij snel had ik een wandelstok nodig: mijn 'Mister Eagle'."
Tijdens de opnames van een promofilm voor 'De Collega's 2.0' wilden haar benen plots niet meer mee. "'t Zal zeker mijn mismeesterde knie of mijn slechte rug zijn', dacht ik toen nog." Vandaag, tien maanden later, kent actrice Nora Tilley (66) haar vonnis. Ze heeft ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose, een dodelijke neurologische ziekte die zowat alle spieren aantast. De oorzaak kent men niet en er is geen behandeling mogelijk. "Ik had de keuze. Ofwel wordt het gruwelijk en onmenselijk voor mij en voor iedereen in mijn omgeving. Ofwel maak ik nog een warme, mooie tijd van de periode die me rest. Ik héb gekozen."

De eerste keer dat de ziekte zich manifesteerde, moet een jaar geleden zijn geweest", zegt Nora Tilley, terwijl ze met enige moeite haar koffiekop op het schoteltje plaatst. "Ik liep al pratend met vrienden over straat en ineens, pats, lag ik plat op mijn gezicht op de grond. Gestruikeld, dacht ik, al was er niets waar ik over gestruikeld kon zijn. Ik was dus domweg door mijn knieën en mijn spieren gegaan. De neuroloog vond niets: de symptomen waren nog niet van die aard dat ze herkend konden worden als ALS. Hij stuurde me door naar een neurochirurg en daar werd snel duidelijk dat mijn klachten niks te maken hadden met mijn rug. Van dan af werd ik door een resem dokters binnenstebuiten gekeerd. Aan de diagnose ALS gaat immers een lang eliminatieproces vooraf. Volgens al die testen bleek ik, halleluja, zo gezond als een visje. Maar mijn intuïtie vertelde me: dit is ernstig. Temeer omdat mijn toestand verergerde."

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques hillaert

  Is van mijn ouderdom en ik vond haar altijd een mooi meisje later een prachtige vrouw, ik vind dit heel erg en het feit dat er niks van hulp voorzien is voor mensen van onze ouderdom maakt me heel kwaad, echt razend , het geeft zo een triest gevoel alsof we overbodig zijn in deze maatschappij, Nora het ga je verder zo goed als maar kan en geniet van de liefde en warmte om je heen !

 • Kevin Nelissen

  Knappe Dame , jammer dat iemand met een goed hart eerst moet gaan ... veel sterkte met de strijd tegen deze vreselijke ziekte !!! XXX

 • Myriam Dierick

  Nora heel veel sterkte geniet van elke dag met je man kinderen en klein kinderen

 • eduard janssens

  Knappe madam en lieve vrouw met een groot hart ik wens u veel sterkte

 • Raymond DEDEREN

  Inelk geval ik wens je veel sterkte en karakter toe,laat je niet gaan.