Actrice Kitty Courbois (79) overleden

Kitty Courbois.
ANP Kippa Kitty Courbois.
De Nederlandse actrice Kitty Courbois is gisteren op 79-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam. De Vlaming Ivo van Hove, directeur van het gezelschap, noemt haar "een onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel". In Vlaanderen was ze vooral bekend omdat ze in de jaren 70 een verhouding had met Hugo Claus.

Gedurende haar hele carrière wisselde Courbois theater af met acteerwerk in film en televisieseries. Zo was ze te zien in 'Het gangstermeisje' (1966), 'Een mens van goede wil' (1974), 'Vrijdag' (1980) van Hugo Claus, Paul Verhoevens 'Flesh + Blood' (1985), 'Twee vorstinnen en een vorst' (1981) en 'Op hoop van zegen' (1986).

Van Hove noemt Kitty Courbois "een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf". "Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar."

In een communiqué wijst Toneelgroep Amsterdam erop dat Courbois vaak genoemd werd als voorbeeld voor vele jonge actrices. "Het vak heeft mij heel veel gebracht, heel erg veel gezelligheid, hard werken, succes en mislukking. Film, theater en tv: met in het bijzonder drama. Ik ben het best in emoties opwekken, drama is mijn favoriet, vooral stil drama. Ik word gezien als een dramatisch type, maar ik vind mijzelf nogal vrolijk."

Catharina Anna Petronella Antonia Courbois werd op 13 juli 1937 in Nijmegen geboren, en studeerde in 1960 af aan de Toneelacademie Arnhem, waarna ze debuteerde bij de Nederlandse Comedie. Vanaf 1971 speelde Courbois bij diverse gezelschappen: het Amsterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe en Baal. Ze vervoegde Toneelgroep Amsterdam bij de oprichting van het gezelschap in 1987 en bleef er al die tijd spelen, sinds 2001 onder de vleugels van Van Hove.