Acteur Marc Janssen (76) overleden

Marc Janssen in de advocatenserie 'Recht op Recht' in 2005.
VRT - Phile Deprez Marc Janssen in de advocatenserie 'Recht op Recht' in 2005.
In Antwerpen is gisteren acteur Marc Janssen overleden. Hij was jarenlang een gewaardeerd acteur in het toenmalige KNS-gezelschap. Hij speelde ook kleine gastrollen, zoals de aalmoezenier in 'De zaak Alzheimer'. Janssen werd 76 jaar oud. Dat meldt de VRT vandaag.

Marc Janssen studeerde in 1961 af aan de Studio Herman Teirlinck en was meer dan dertig jaar actief als theateracteur. Meer dan dertig jaar was hij onafgebroken verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) in de Bourla. Voor zijn vertolking van Lenin in het toneelstuk 'Het testament van Lenin' van Robert Bolt kreeg Janssen in 1980 de Thaliaprijs en de De Gruyterprijs, volgens de VRT de hoogste onderscheiding die een acteur in Vlaanderen te beurt kon vallen.

In 1983 ging hij, samen met Herbert Flack, het avontuur aan in de eerste Vlaamse politiefilm 'Zaman', waarin hij de titelrol vertolkte. Het was de tweede film van Patrick Lebon waarin hij meespeelde, want ook in het sociaal drama 'Hellegat' uit 1980 vertolkte hij een rol. In de televisieserie 'Ons Geluk' uit 1995 speelde hij Witten D'Hert. Daarnaast speelde Janssen in tientallen televisieseries, langspeelfilms en televisiefilms.

Zijn leven en liefde was echter het theater en toen in 1998 het KNS-gezelschap uiteen viel, viel ook het doek voor de acteur Marc Janssen. Hij koos ervoor om vanaf dan enkel nog kleinere gastrollen te vertolken, zoals de aalmoezenier in 'De zaak Alzheimer'.

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 maart om 11.30 uur in het Crematorium in Wilrijk.

Marc Janssen als inspecteur 'Zaman' in de gelijknamige film uit 1983.
rv Marc Janssen als inspecteur 'Zaman' in de gelijknamige film uit 1983.
Zaman Trailer