Acteur Ian Holm (88), Bilbo Baggins uit ‘The Lord of the Rings’, overleden

Ian Holm Bilbo
New Line Cinema/Getty Ian Holm Bilbo
De Britse acteur Ian Holm is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van zijn manager. Holm overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hij was bij het grote publiek vooral bekend van de rol van Bilbo Baggins, die hij vertolkte in de succesvolle ‘Lord of the Rings’-films. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Het is met grote droefenis dat we aankondigen dat acteur Ian Holm vanmorgen is overleden op 88-jarige leeftijd”, aldus zijn manager aan The Guardian. “Hij overleed vredevol in het ziekenhuis, met zijn geliefden om hem heen. Hij was charmant, lief en ongelooflijk getalenteerd. We zullen hem missen.”

Holm werd in 1931 merkwaardig genoeg geboren in een psychiatrische instelling. Daar was zijn vader toen aan de slag als psychiater. “Een best idyllisch bestaan", noemde hij z'n verblijf daar later. “Ik werd uiteraard weggehouden van de gevaarlijke patiënten. Ik zou niet zeggen dat ik er gelukkig was, maar het ging voorbij zonder al te veel trauma’s.” Toen hij zeven jaar oud was, zag hij een theatervoorstelling van ‘Les Misérables’, en dat inspireerde hem om later acteur te worden. Hij was in de loop der jaren in tal van succesvolle films en voorstellingen te zien: zo speelde hij in de iconische sf-film ‘Alien’ uit 1979 en was hij ook bekend van zijn rollen in ‘King Lear’ en ‘Chariots of Fire’. 

Z’n theatercarrière kwam tot een vroegtijdig einde in 1976, toen hij op het podium van ‘The Iceman Cometh’ een aanval van podiumvrees kreeg. “Ik stortte in", zei hij daar later over. “Het is dan ook zo’n moeilijke rol. Maar het is een litteken op m’n geheugen dat nooit meer zal verdwijnen.” Nadien stond hij nog maar drie keer op een podium.

Bij het grote publiek was hij vooral bekend voor zijn rol als de hobbit Bilbo Baggins in verfilmingen van ‘The Lord of the Rings’ en ‘The Hobbit’. Eerder deze maand liet Holm nog weten dat hij spijt had dat hij niet kon deelnemen aan een virtuele reünie met de acteurs van de films.

Alom geprezen

De Britse acteur ontving in zijn carrière een groot aantal prijzen, waaronder een BAFTA en een aantal Tony’s. In 1989 werd Holm ook benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In juni 1998 werd hij dan weer geridderd door Koningin Elizabeth vanwege zijn verdiensten als acteur. Sindsdien gaat hij door het leven als Sir Ian Holm.

Holms laatste dagen werden door zijn vrouw Sophie de Stempel vastgelegd in enkele tekeningen, die ze ook op Instagram postte. De acteur laat vijf kinderen na van eerdere relaties. Hij had de reputatie een vrouwenversierder te zijn, die huwelijk na huwelijk aanging, maar er ook regelmatig een affaire op nahield. Het leverde hem de bijnaam ‘Lord of Flings’ op - ‘Heer van de Flirts’. “Dat kon me niet schelen”, zei hij. “Wat me wél overstuur maakte, was de suggestie dat ik m’n kinderen in de steek liet, wat ik nooit zou doen.”

Lees ook:

Martin Freeman sloeg ‘The Hobbit’-hoofdrol bijna af

Wat is er gebeurd met de vergeten acteurs uit ‘The Lord of the Rings’?

Een foto die is geplaatst door Sophie de Stempel (@sophiedestempel) op
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick vincke

  Hij speelde ook de robot in de film ALIENS top acteur

 • Erna Pichry

  R. I. P. Sir Ian

 • Joke Weyts

  Fantastische acteur. Herinner jullie "Chariots Of Fire" en "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes", om er 2 op te noemen waarin hij schitterde. RIP.

 • Alex lancke

  Innige deelneming met het verlies van een dierbare. Rust in vrede Ian.