Acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden

photo news
De Vlaamse acteur Frank Aendenboom is in de nacht van vrijdag op zaterdag onverwacht overleden in zijn slaap. Dat meldt zijn kleindochter zaterdagavond. Hij werd 76 jaar.

Aendenboom draaide meer dan vijftig jaar mee in de Vlaamse showbizz en is onder meer bekend van zijn rollen in de jeugdreeksen 'Johan en de Alverman' (1965) en 'Dirk van Haveskerke' (1978), maar meer recent was hij te zien in onder meer 'Lili en Marleen' (1994-2010), 'Matroesjka's' (2005) en 'Crimi Clowns' (2012). Daarnaast verscheen hij ook in meer dan veertig films, waaronder 'De leeuw van Vlaanderen' (1985), 'Hector' (1987), 'Blueberry Hill' (1989) en 'Frits & Freddy' (2010). 

Ik heb nooit voor mijn plezier geacteerd. Ik ben er ooit aan begonnen, omdat ik merkte dat ik er nogal goed in was.

Frank Aendenboom

Gestopt met acteren

In september 2014 kondigde de Antwerpenaar aan dat hij zou stoppen met acteren. Enkel voor 'Crimi Clowns' maakte hij nog een uitzondering. "Een halfuur rechtstaan, het gáát gewoon niet meer", vertelde hij vorig jaar nog in Dag Allemaal. "Ik heb hier en daar nog wel een rolletje gespeeld, maar 't grote werk heb ik definitief vaarwel gezegd", aldus Aendenboom toen. "Ik doe alleen nog mee in de derde reeks van 'Crimi Clowns'. Omdat ik dat een heel mooi project vind. Voor de rest interesseert acteren me niet meer."

Acteren deed hij naar eigen zeggen nooit voor het plezier. "Ik ben er ooit aan begonnen, omdat ik merkte dat ik er nogal goed in was. Maar voor de rest... Je moet iets doen om de kost te verdienen, hé. In ieder geval: ik ga dat acteren dus niet missen", vertelde hij toen. 

Afscheidsplechtigheid

Aendenboom was medeoprichter van het Antwerpse theatergezelschap Het Raamtheater, waar hij zowel acteerde als regisseerde. Het gezelschap ging in 2010 in vereffening.

Aendenboom was de zoon van actrice Gella Allaert, die in 2002 overleed op 91-jarige leeftijd. Hij was ook een tijdlang getrouwd met actrice Rosemarie Bergmans (74), die hij ontmoette op de set van "Johan en de Alverman".

Op vrijdagvoormiddag 6 april vindt een publieke afscheidsplechtigheid plaats in Antwerpen. Hij zal later in intieme kring neergelaten worden op zee. De stad Antwerpen opent ook een rouwregister. Dat wordt in de stadswinkel gelegd vanaf vandaag om 12 uur tot en met vrijdag 6 april, de dag van de begrafenis. De stadswinkel is elke dag open van 10 tot 17 uur. 

Frank Aendenboom als norse café-eigenaar Rik in 'Lili & Marleen'.
vtm Frank Aendenboom als norse café-eigenaar Rik in 'Lili & Marleen'.
In Crimi Clowns vertolkte Frank Aendenboom de gangsterbaas 'Jos den Dief'.
Crimi Clowns In Crimi Clowns vertolkte Frank Aendenboom de gangsterbaas 'Jos den Dief'.
Frank Aendenboom vertolkte John Dockx in de VTM-reeks Matroesjka's.
VTM Frank Aendenboom vertolkte John Dockx in de VTM-reeks Matroesjka's.
Frank Aendenboom als Roger in de VTM-sitcom 'Hallo België'.
VTM Frank Aendenboom als Roger in de VTM-sitcom 'Hallo België'.
Frank Aendenboom en Luk Wyns in seizoen 2 van 'Crimi Clowns'.
Crimi Clowns Frank Aendenboom en Luk Wyns in seizoen 2 van 'Crimi Clowns'.
Jef Cassiers en Frank Aendenboom in 'Johan en de Alverman'
VRT Jef Cassiers en Frank Aendenboom in 'Johan en de Alverman'
Frank Aendenboom in 'De Bossen van Vlaanderen.’
Screenshot YouTube Frank Aendenboom in 'De Bossen van Vlaanderen.’
In 'Hector' speelde Aendenboom Achiel, de oom van weeskind Hector (vertolkt door Urbanus).
Screenshot YouTube In 'Hector' speelde Aendenboom Achiel, de oom van weeskind Hector (vertolkt door Urbanus).196 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • BERNARD DEGANDT

  Weerom afscheid van jeugdsentiment...wat waren we bij ons thuis grote fan van 'Johan' uit 'Johan en de Alverman'.

 • Patrick gysels

  Waar is vrijdag de plechtigheid? Wil absoluut een laatste groet brengen aan deze grote acteur. Slaap zacht apsjaaar.

 • Raoul Rouma

  Innige deelneming, was een van de betere acteurs hier met een 'naturel' waar vele anderen mindere goden konden aan tippen.

 • Fran jon

  Uiteraard was meneer Aendenboom geen auteur maar een schitterende acteur. Laat die man in Amerika gewoond hebben en ik ben ervan overtuigd dat hij een grote internationale carrière zou gemaakt hebben.

 • Dimitri Jacob

  Vaarwel je was een goede acteur ik heb je al heel mijn leven als kind af aan gezien en ik heb veel verdriet nu je bent gegaan maar je was een groot talent voor andere ik doe een kaarsje branden met veel respect voor jullie alleen en steun iedereen erin van familie er rond met het verlies xxxxx