7.000 luxewagens en een harem seksslavinnen: wie is sultan Hassanal Bolkiah, die vandaag Brussel bezoekt?

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.
EPA Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.
Bijzonder bezoek vandaag in Brussel: sultan Hassanal Bolkiah van Brunei komt langs om deel te nemen aan het ASEM, een topontmoeting tussen leiders van Azië en Europa. Maar wie is het steenrijke staatshoofd achtervolgd door mysterie en controverse nu precies? Een blik in zijn exuberante levensstijl. 

Hassanal Bolkiah is geboren op 15 juli 1946 en is sinds 4 oktober 1967 het staatshoofd van Brunei, een ministaat in Zuid-Oost-Azië die volledig door Maleisië is omringd. Behalve sultan is hij premier, minister van Defensie en minister van Financiën. Ook is hij de eigenaar van de orchester Collection, een groep luxueuze hotels in Europa en in de VS.

In de jaren 90 werd Bolkiah door Bill Gates van de troon gestoten als rijkste man ter wereld. Toch beschikt hij nog steeds over een astronomisch groot fortuin. Tien jaar geleden stond de teller volgens Forbes op 20 miljard dollar (ruim 17 miljard euro). Dat fortuin heeft hij onder meer te danken aan de grote reserves olie en gas, wat voor een hoge welvaart zorgt in het land. Gezondheidszorg en onderwijs zijn er gratis, en belastingen vrijwel onbestaande.

Sharia

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bolkiah zette in 2014 kwaad bloed toen hij de sharia invoerde. Die maakte onder meer de doodstraf mogelijk en bracht LGBT-rechten in het gedrang. Beroemdheden als Richard Branson en Stephen Fry riepen prompt op niet langer in zijn hotels te logeren.

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei op zijn 68ste verjaardag in 2014.
BELGAIMAGE Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei op zijn 68ste verjaardag in 2014.

Het is geen geheim dat Bolkiah zijn geld graag laat rollen. Toen hij in 1984 de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk verklaarde, trakteerde hij zichzelf op Istana Nurul Iman, een overdadig paleis met net geen 1.800 kamers. De residentie telt 257 badkamers, 5 zwembaden, een moskee, een bankethal met plaats voor 5.000 mensen en een garage ruim genoeg voor 110 wagens. 

Zijn gehele wagenpark kan hij er echter niet in kwijt, want hij bezit maar liefst 7.000 luxewagens. Het zou onder meer gaan om 600 Rolls-Royces, ruim 300 Ferrari’s, 11 formule 1-bolides van McLaren, 6 Porsches en een groot aantal Jaguars. Bovendien maken topmerken voor hem wagens op maat die nergens anders te verkrijgen zijn. Daarnaast heeft hij ook een reeks privéjets ter beschikking. Zijn persoonlijke Boeing 747-400 en Airbus 340-200 zijn binnenin met goud bezet. 

Bolkiah trakteerde zichzelf in 1984 op Istana Nurul Iman, een overdadig paleis met net geen 1.800 kamers

Het is dan ook geen verrassing dat de sultan zich graag laat bedienen op reis. Daarvoor trommelt hij naar verluidt meer dan 100 man personeel op. Winkelen doet hij bij luxemerken als Armani en Versace, waar hij in het verleden al volledige voorraden kostuums in één klap opkocht. 

Istana Nurul Iman in 1989.
VRT Istana Nurul Iman in 1989.

Harem

De sultan houdt ook van vrouwen, en liefst zoveel mogelijk tegelijk. Het verhaal doet de ronde dat de sultan samen met zijn broer ‘missionarissen’ op pad stuurde om wereldwijd de mooiste vrouwen te verzamelen voor hun harem. In het verleden hebben verschillende van die vrouwen getuigd dat ze moesten dienen als seksslavin.

Officieel heeft Bolkiah drie echtgenotes (gehad). In 1965 stapte hij een eerste keer in het huwelijksbootje met Pengiran Anak Saleha. Samen hebben ze 6 kinderen, onder wie kroonprins al-Muhtadee Billah. Bolkiah en Pengiran Anak Saleha zijn neef en nicht. 

In 1982 nam Bolkiah een tweede echtgenote in huis met Hajah Mariam, een voormalige stewardess van Royal Brunei Airlines. Bij haar verwekte hij vier kinderen vooraleer hij haar in 2003 aan de deur zette en al haar koninklijke titels afnam. Twee jaar later stapte Bolkiah in het huwelijksbootje met echtgenote nummer 3 met wie hij twee kinderen kreeg. In 2010 liet hij zich scheiden. Ook die vrouw moest meteen al haar koninklijke titels afstaan.
114 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • herman de genst

  7000 ? Dat is 20jaar aan een stuk elke dag met een andere auto rijden ?

 • Jacky Vanderplas

  Een goed mens want alles geeft hij voor niets in dat land .maar wat voor zijn slaven? De staf Waar komen die dan vandaan en zijn sex slavinnen gestolen bij de ouders wat moeten die ondergaan welke leeftijd hebben zij? Wie niet wil hoe worden die bijgebracht ,dat hij wel wil , waar eindigen die ? In de charia ?

 • Edmond Dantès

  Is voor Azië een soort Trump, maar dan wel echt rijk en liegt wat minder.

 • jean-pierre rejek

  En honderd meter verder liggen ze honger te lijden en ons van alles wijsmaken storten hier en storten daar op die rekeningen .

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Vraagt niemand zich af wat hij hier komt doen??? Hopelijk krijgen wij enige uitleg van deze die hem ontvangen... Ben benieuwd.