150 miljoen bezoekers en 8 weken lang: maak kennis met Kumbh Mela, het grootste ‘festival’ op aarde

Kumbh Mela Twitter
Twitter Kumbh Mela Twitter
Het is feest, dat is duidelijk. In India is de 45 dagen durende Kumbh Mela, het grootste festival ter wereld begonnen. Zo’n 150 miljoen hindoes verzamelen zich de komende weken om een ritueel reinigingsbad te nemen in de Ganges, een heilige rivier in India. De bezoekers geloven dat al hun zonden worden weggewassen als ze even kopje onder gaan. 

De Kumbh Mela is de grootste samenkomst op aarde. Naar verwachting zullen ruim 150 miljoen mensen het festival bezoeken, dat zo’n 8 weken duurt. De massale pelgrimage wordt elke 12 jaar gehouden. Wie tijdens het festival baadt in Sangam, de samenvloeiing van de Indiase rivieren Ganges en Yamuna, heeft een mooie kans dat hij er enkele zonden lichter uitkomt. 

(lees verder onder de foto’s)

AFP
EPA
EPA
AFP

Het lijkt een onmogelijke taak, maar de organisatie van het festival is uitstekend. Er zijn mobiele toiletten en grote eettenten. Speciale ploegen ruimen de hele dag door afval op. Waar nodig worden extra rioleringsbuizen ingegraven. Er klinken belletjes en heilige gezangen, maar ook Indiase dance, aan elkaar gemixt door een dj op een geluidswagen vol speakers

Het zorgt telkens opnieuw voor een ware volksverhuizing. De bevolking van Allahabad, normaal zo’n 1,2 miljoen mensen, zwelt in deze periode aan tot naar schatting honderd miljoen. Om alles in goede banen te leiden zijn duizenden agenten en vrijwilligers opgetrommeld.

Het festival duurt tot 4 maart.

AP
AFP
AP
AFP
EPA
AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jose Van Hauwaert

    In de zowat meest vervuilde rivier op aarde.... smakelijk, gezondheid... omg