15 uur slaap voor Fly en 600 uur beeldmateriaal: ‘Kamp Waes’ in enkele duizelingwekkende cijfers

Kampleider Fly sliep slechts vijftien uur in acht dagen 'Kamp Waes'.
Photo News by Pieter-Jan Vanstockstraeten Kampleider Fly sliep slechts vijftien uur in acht dagen 'Kamp Waes'.
Het was een helse rit, maar na acht afleveringen klonk dan toch het eindsignaal voor de vijf overgebleven kandidaten van ‘Kamp Waes’. Vanavond kunnen ze samen met zo’n miljoen anderen kijken naar een samenvatting van de achtdaagse waarin ook beelden te zien zijn die de antenne niet haalden. Wij zetten een paar cijfers van de bikkelharde retraite op een rij. 

5435: Het aantal inschrijvingen voor Kamp Waes.

600: Het aantal uren beeldmateriaal dat opgenomen werd. Kandidaten die dag en nacht in de weer zijn, werden gevolgd door verschillende cameraploegen en waren zelf uitgerust met bodycams. In de legertent hingen ook vaste camera’s. Het is een enorm aantal, zeker als je weet dat er slechts acht dagen gefilmd is.

24: Het aantal uren dat de kandidaten geslapen hebben op 8 dagen Kamp Waes.

2Het aantal nachten zonder slaap voor Tom Waes. En daar komen nog heel wat nachten bij van maar een paar uur slaap. 

15: Het aantal uur dat kampleider Fly geslapen heeft.

2: Het aantal shifts bij de productieploeg. Om het tempo van de Special Forces bij te houden, waren er twee shifts nodig bij de productieploeg. Dat zijn twee eindredacteurs en twee producers die elkaar de hele tijd afwisselden. Net omdat Kamp Waes nooit stopte.

12Het aantal uur dat de kandidaten ondervraagd werden tijdens de gijzeling op de laatste nacht van ‘Kamp Waes’. Ze trokken met zijn zessen en nacht door, van 19u30 tot 7u30.

2Aantal blauwe ogen overgehouden aan de milling. Door Debbie en Matthieu. Verder was er nog een gekneusde rib bij Maarten en een bloedneus bij Aaron. En een gekneusde elleboog bij instructeur Benny zelf, met dank aan een enthousiaste Zeger.

2Een schatting van het percentage van de bevolking dat over de capaciteiten beschikt om Special Forces operator te worden.

3De temperatuur op de koudste nacht in Elzenborn. Het kon ’s nachts verrassend koud worden in Elzenborn. Ook in de zomer. Dat heeft de kandidaten vooral bij de ondervraging, waar ze emmers water over zich heen kregen, serieus parten gespeeld.

100 000Het aantal kijkers dat on line elke aflevering op vrt nu (her)bekijkt. Een record.

VaakHet aantal keer dat Tom “Fuck man” zei. 

Erg veel: Het aantal harten die braken toen bleek dat instructeur Stijn getrouwd was.

2.003.999: Het totaal aantal kijkers van aflevering 5 ( live +7 (uitgesteld kijken) meegeteld). Het hoogste van de reeks.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Lois

  Dit zou een zeer goede les zijn voor de laptop en gsm verwende jeugd die niks meer gewoon is en niet weten wat afzien en werken is. Zoals reeds aangehaald had men NOOIT de dienstp,icht mogen afsvhaffen en moet men mss eens nadenken om ze terug in te voeren al was het maar voor enkele manden per kop.

 • Ellen Cackebeke

  Nico Lietaert, 15 uur op 8 dagen zal wel kloppen. De opleiding is er echt op gericht om je te leren door de muur te gaan, altijd in controle te blijven van je eigen gedachten. Ik heb extreme slaap apneu en functioneerde nog relatief goed ondanks maar 6% slaapkwaliteit, fly zijn slaap telde voor meer effectieve slaap dan mijn 8 uur per nacht. Daarna dagelijks migraine aanvallen, tot ik er zelfs van flauwviel, maar ik was wel tot die dag blijven werken met soortgelijke zelfcontrole.

 • Jacob Aaronson

  Leuk programma, maar laat ons nu niet doen alsof dit iets unieks is. In andere landen gaan gelijkaardige programma's al jaren mee.

 • Erik Vervenne

  Was een topprogramma, proficiat Tom Waes alsook aan de instructeurs en alle deelnemers, zelfs diegene welke afgehaakt hebben.

 • JURGEN VERKOELEN

  Eduard dierckx, in Brussel is de school voor officieren. De school voor onder-officieren was in Zedelgem.