"'Witse in de hemel': daarvoor mogen ze me altijd bellen": Hubert Damen is deze zomer koning van de herhalingen

Hubert Damen kwam zaterdag met zijn kleindochters Nienke en Laura naar de première van 'Toy Story 4'. Al voor de vierde keer sprak hij de stem van Mr. Potato Head in. "Mijn personage begint stilaan last te krijgen van reuma, maar ik gelukkig niet."
Kristof Ghyselinck Hubert Damen kwam zaterdag met zijn kleindochters Nienke en Laura naar de première van 'Toy Story 4'. Al voor de vierde keer sprak hij de stem van Mr. Potato Head in. "Mijn personage begint stilaan last te krijgen van reuma, maar ik gelukkig niet."
Door de herhalingen van 'Witse' en 'Lili & Marleen' is Hubert Damen (73) tijdens de zomermaanden niet weg te denken van het kleine scherm. Nochtans is de acteur al acht jaar met pensioen. En dat bevalt hem enorm. "Ik heb hard genoeg gewerkt, nu wil ik genieten."

Hoe zou het nog zijn met Hubert Damen? Die vraag stellen heel wat kijkers zich. En zeker nu, met de herhalingen van 'Witse' én 'Lili & Marleen', waarin hij nonkel Frans speelt. Ook op rode lopers verschijnt de acteur nooit, behalve afgelopen zaterdag. Samen met zijn kleinkinderen Laura en Nienke trok hij naar Kinepolis Brussel voor de Vlaamse première van 'Toy Story 4'. Daarin verleent Hubert voor de vierde keer zijn stem aan Mister Potato Head. "Mijn rol is wel iets kleiner geworden, omdat er veel nieuwe personages meedoen in deze animatiefilm, maar het blijft gewoon plezant. Een oude Mister Potato Head komt overeen met een oude Hubert Damen. Al mag ik zeker niet klagen. Mijn personage begint last te krijgen van reuma, maar ik voel me kerngezond. De dokter zegt altijd: 'Hubert, je moet je lichaam smeren'. En dat doe ik met witte en rode wijn of een glaasje champagne."

Werken in de tuin

Want van het leven genieten: dat is wat Hubert nu wil doen. Daarom is hij volop al zijn professionele activiteiten aan het afbouwen. "Televisie doe ik sowieso al een tijdje niet meer. Of ze moeten met iets heel interessants afkomen. En voor theater doe ik nog een paar projecten, maar heel weinig. Kijk, ik ben nu 73. Het is goed geweest, hé. Al mijn tijd gaat nu naar mijn vrouw, de familie en de tuin - dat is harder zwoegen dan vroeger." (lacht)

Wie Hubert toch nog eens aan het werk wil zien als acteur, kan dus deze zomer naar de heruitzendingen van 'Lili & Marleen' en 'Witse' kijken. "Ja, het lijkt wel het Hubert Damen-herhalingsjaar. Maar ik heb daar niets over te zeggen. Ik krijg wel een beetje rechten voor die heruitzendingen, maar dat is voor alle duidelijkheid niet zoals in Amerika."

Toch is de acteur enorm verbaasd door de hoge kijkcijfers van beide reeksen. 'Lili & Marleen' lokt gemiddeld 500.000 kijkers, 'Witse' is goed voor zo'n 200.000 fans. "En dan moet je weten dat die politiereeks tegenwoordig wordt uitgezonden om 17 uur. Hoe is dat mogelijk? Waar vinden die mensen de tijd? Al moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf ook heel af en toe eens kijk. Uit een soort van fierheid voor mezelf. We hebben toch wel een aantal ijzersterke afleveringen gemaakt. En ik voel ook op straat dat 'Witse' nog leeft. Mensen knikken dikwijls naar me of zeggen goedendag. Al merk ik tegelijkertijd ook een zekere terughoudendheid. Ze zijn bang dat ik zelf ook een soort van Witse ben."

Mooie dood

Maar een vervolg op de reeks: dat is onmogelijk. In de film 'W.' uit 2014 sterft het personage van Hubert op de trein. "Eigenlijk wilde ik Witse zelfmoord laten plegen in de laatste aflevering van de tv-serie, maar dat vonden de VRT-bazen te luguber. Daarom hebben we in de film voor een mooie dood gekozen. Al kunnen ze misschien nog altijd een vervolg maken met als titel: 'Witse in de hemel'. Daar zitten toch veel smeerlappen waardoor hij zijn handen meer dan vol zou hebben. Ik doe meteen mee als ze me bellen." (lacht)

'Toy Story 4' is vanaf woensdag in de bioscoop te zien

Hubert Damen speelt de rol van Mr. Potato Head
rv Hubert Damen speelt de rol van Mr. Potato Head4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman huyben

  Hubert Damen is een geweldige acteur, en een prachtig mens. Gewoon, heel gewoon, en dat siert hem enorm.

 • Wendy Vandereyken

  Netflix is inderdaad een ideaal alternatief voor die eindeloze herhalingen tijdens de zomermaanden. Naast films en series zijn er ook nog interessante documentaires te zien.

 • Janin Vandermaelen

  Hubert Damen is een top-acteur. Heel geloofwaardig, zonder kapsones en met een natuurlijke nonchalance, flair en charme. Ik vergelijk hem met de Franse acteur Pierre Arditi in de serie Le sang de la vigne. Bedankt mijnheer Damen en geniet nog van alles wat op je weg komt.

 • Ronny De Puysseleyr

  WEERAL herhalingen, pff wordt daar zo moe van. In mijn omgevingen zijn er veel mensen die klagen over de herhalingen, en kijken dan meer en meer Netflix en die zijn daar niet rouwig om