"Pijnlijk en ongepast": André Rieu oogst storm van kritiek met tip over 'nazi-lied'

Als het aan André Rieu ligt, zingen gemeenteraadsleden bij elke vergadering uit volle borst het Duitse strijdlied ‘Alte Kameraden’. Zeer pijnlijk en ongepast, zeggen critici, omdat het ook werd gebruikt als executielied in concentratiekampen.

Het was een goedbedoeld advies. Begin elke gemeenteraadsvergadering met het zingen van ‘Alte Kameraden’. Ouwe jongens krentenbrood’, maar dan op z’n Duits. Dat vergroot het saamhorigheidsgevoel, opperde vioolvirtuoos André Rieu onlangs op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Rieu wist niet dat deze vrolijke militaire mars, die al jaren tot zijn concertrepertoire hoort, symbool staat voor de gruweldaden van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

De stichting Vriendenkring Neuengamme is geschokt. "Ik denk dat het onwetendheid is van meneer Rieu", zegt voorzitter Martine Letterie. "Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied."

Je hebt 22% van dit artikel gelezen
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Denijs

  Wat een onzin, die melodie is gewoon een klassieker. Maar je kan achter alles wat gaan zoeken uiteraard.

 • Gust Goris

  Op dit liedje stapten we rond op ons jaarlijks schoolfeest in de jaren zestig. En onze ouders hadden de oorlog meegemaakt. Het is niet omdat een lied ooit misbruikt is dat het moet verbannen worden, dit is niet het Horst Wessel lied.

 • frankky muylaert

  Hoe belachelijk is dat nu , het is gewoon een prachtig lied , extreem links is gewoon uit op een bugeroorlog niet meer en niet minder . Als men extreem links niet gaat snoeren, dan zitten we eens of morgen met ne bugeroorlog.

 • Bart Vandevelde

  Ik heb het net opgezocht op Youtube, en ben nog altijd aan het genieten. Nog eens lekkere marsmuziek uit de oude doos :-)

 • luc vankeerberghen

  dit liedje is ook altijd te horen in het cirkus