"Niemand durft nog íets te zeggen": Herman Brusselmans geeft gepeperde mening over politieke correctheid

Herman Brusselmans
Photo News Herman Brusselmans
Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit meer dan 75 romans, novelles en toneelstukken, maar toch heeft Herman Brusselmans (60) met 'Feest bij de familie Van de Velde' een nieuw boek uit. Ook nu gaat hij thema's als drank of seks niet uit de weg. Al meent de veelschrijver dat Vlaanderen dat wél doet. Brusselmans heeft het gevoel dat hij niet meer kan zeggen of schrijven wat hij wil. 

"Het is ook gewoon écht zo: je kan nu minder zeggen of schrijven dan vroeger", zegt Herman ons. "Toen was het allemaal vrijheid en blijheid. Maar van zodra je nu eens het woord 'kut' of 'lul' gebruikt ben je een pornograaf of seksist." Hij ziet de 'trend' ook over de grens. "Want in Vlaanderen is het helemaal nog niet zo erg als in Nederland, hoor. Daar is dat soort heisa dagelijkse kost."

Lachen met Bo Van Spilbeeck

Brusselmans hekelt onder meer de manier waarop de media omgaat met zaken, zoals met de keuze van VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck om als vrouw door het leven te gaan. Herman kon de grap van ‘Voetbal Inside’-gezichten René van der Gijp (die zich verkleedde als vrouw en stelde voortaan door het leven te gaan als Renate, red.) en Johan Derksen dan ook best smaken.

"Die gast had gewoon een blonde pruik op gezet. Oke ja, dat is een beetje lachen. Maar waarom niet?", aldus de schrijver. "Ik bedoel maar: Bo Van Spilbeeck ís ook een man met een pruik op. Zij wordt nu overal in programma's opgevoerd als een grote voorloper. Maar Bo is bijna zestig. Hij is ook al dertig jaar samen met zijn vrouw en blijft ook bij haar. Dus die vrouw moet dan maar ineens lesbisch worden, of wat?" 

#MeToo

Brusselmans stoort zich ook aan het hele #MeToo-schandaal. "Ja, zwijg mij van al dat gedoe. Nu mag je geen slecht woord meer zeggen over vrouwen. En dat gaat zo maar door, tot je op termijn over niets of niemand nog iets kan of mag zeggen", klinkt het. Toch wil de schrijver de puntjes op de i zetten: "Want misbruik kan écht niet. Stalken, lastigvallen, verkrachten: elke misdaad moet uiteraard bestraft worden. Maar eens fluiten naar een vrouw? Daar hoor je echt geen boetes voor te krijgen."

Verrechtsing

Herman zegt ook te weten wat de boosdoener is van veel problemen: "De verrechtsing die nu bezig is. Het is allemaal begonnen met van die politiek correcte gasten die aanstoot nemen aan het minste. En dat hangt samen met de komst van de islam en de moslims. Je weet wel, van die gasten die Theo van Gogh (De Nederlandse islamkritische filmmaker die in 2004 vermoord werd door de radicale moslim Mohammed Bouyeri, red) hebben vermoord. Daardoor durven zelfs Kamagurka of Hans Teeuwen het achterste van hun tong nu niet meer te laten zien." 

Brusselmans houdt evenwel ook zelf rekening met een en ander: "Met de moslims pas ik toch op. Theo is dan ook doodgeschoten, hé. Maar ik wil wel nog op een onnozele manier kunnen schrijven over mijn lief en mijn tante Sonja. En ik wil ook niet per se tegen een beweging als #MeToo zijn, net óm er tegen te zijn. Zij hebben echt wel een punt", zegt hij. Herman heeft trouwens nog hoop: "Want het zal wel weer keren, zoals altijd. De slinger slaat nu eenmaal van links naar rechts. En dan weer terug."

Brusselmans was gisteren ook te zien op de Nederlandse televisie in het NPO-praatprogramma 'Jinek'. 

(Vanaf 05:11 praat Herman over politieke correctheid)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.316 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DANNY DE DOBBELAER

  Als ik op mijn werk moest werken zoals onze wereld elftal gisteren heeft gespeeld lag ik al 20 keer buiten zou kunnen zijn dat ze een klein beetje te weinig verdienen heb 45 jaar gewerkt als ik mijn pensioen zou uit spreken ik denk dat onze super helden hun schoenen nog nie binden Danny de Dobbelaer Beveren waas

 • Els Vervoort

  Dat politiek correct gedoe sijpelt binnen via de regering en koningshuizen. Wie, waarom en vooral door wie worden al die machthebbers geïndoctrineerd? Trudeau zette iemand op haar plaats omdat hij vond dat ze peoplekind had moeten gebruiken ipv mankind. En Maxima van Holland zei ooit eens: de Nederlander bestaat niet. Met wat zijn die pipo's bezig? De uitverkoop van Europa? Ons moreel failliet?

 • guido Bervoets

  Natuurlijk is er de linkse politieke correctheid ter verdediging van etnische minderheden, en zo hoort dat ook, maar als antwoord daarop heeft rechts vanuit hun standpunt van politieke correctheid zonder pardon alle symbolen naar de prullenmand verwezen en mag niemand nog iets. En als het van henafhangt worden er ook beperkingen opgelegd aan de vrije meningsuiting - uiteraard voor de islam en de moslims. De slinger van de politieke correctheid is inderdaad zwaar doorgeslagen naar rechts.

 • Chris Devlaeminck

  De boosdoener van veel problemen is de verrechtsing zegt Brusselmans. Ik zie het toch even anders. De verrechtsing komt er omdat de samenleving te links geworden is. Naiëf meegaand met andere culturen die hun gebruiken en wetten opdringen. Als Hans Teeuwen het achterste van zijn tong niet meer durft laten zien is dit niet door de verrechtsing maar door de druk van fanatieke moslims.

 • Jozef Van Buynderen

  Vreemde reactie van Dick De Zeure. Een maand zonder alcohol is toch puur genieten en een maand zonder vlees nog meer. Zou het niet heerlijk zijn als er helemaal geen alcohol of vlees gegeten zou worden. Heel wat mensen zouden zich een stuk beter, gelukkiger voelen en bovendien meer in staat om echt te genieten van het leven.