“Nee, ik ben niet Bronstige Bonobo”: wij belden met geviseerde ex-collega’s van VRT-anker Sigrid Spruyt

© VRT 2009 - Phile Deprez
Sigrid Spruyt (54) heeft twaalf jaar nadat ze ontslag nam als anker van ‘Het Journaal’ met scherp geschoten op een aantal van haar ex-collega’s. Ze vluchtte voor de “pesterijen” en “verziekte sfeer” op de werkvloer, zo schrijft ze in het pas verschenen ‘Dagboek van een anker’. Wij vroegen de geviseerde ex-collega’s van Spruyt om hun respons. 

Gedurende de laatste jaren dat Sigrid Spruyt ‘Het Journaal’ presenteerde, hield ze een dagboek bij, waarin ze haar onvrede over de werking van de nieuwsdienst van zich afschreef. Niet alleen rekent ze af met de hele VRT, die ze “verziekt, rot en tragisch” noemt, maar ook heel persoonlijk met enkele ex-collega’s. Die noemt ze weliswaar niet bij naam: ze gebruikt consequent bijnamen. Maar waar sommige van die ‘nicknames’ niet meteen te identificeren zijn, is dat voor anderen wél het geval. Zo is ‘Machiavelli’ zonder twijfel Siegfried Bracke en noemt ze Stef Wauters ‘Wonderboy’. Maar het vaakst heeft Sigrid Spruyt het over ‘Bunzing’, haar directe collega Martine Tanghe. Die beschuldigt ze onder meer van pesterijen in haar boek. 

“We gaan hier niet op reageren”, klinkt het diplomatisch bij de persdienst van de openbare omroep. Het is een antwoord dat we opvallend genoeg nog vaak te horen krijgen: ook Siegfried Bracke, Stef Wauters, Bavo Claes en VRT-ombudsman Tim Pauwels, die allen in het boek zouden beschreven zijn, houden de lippen stijf op elkaar. En ook presentator William van Laeken houdt het op “Geen commentaar. Ik heb nooit met Sigrid samengewerkt. Ik zat toen op de redactie van ‘Panorama’.” De enige die níet doet alsof z’n neus bloedt, is Karl Vannieuwkerke. Al is ook hij opmerkelijk kort van stof. “Nee, ik ben niet Bronstige Bonobo. We hebben daar op de redactie eens goed mee gelachen.”

‘Dagboek van een anker’ is verschenen bij Van Halewyck, telt 240 bladzijden en kost 21,95 euro.
Van Halewyck ‘Dagboek van een anker’ is verschenen bij Van Halewyck, telt 240 bladzijden en kost 21,95 euro.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Destobere

  Was ze vastbenoemd en trok ze al die jaren nog steeds haar volle wedde? Aan 54 in pensioen nu? Is ook niet vies van links profitariaat me dunkt. 1 pot nat allemaal, verschillen in niets van hun politieke vriendjes

 • Roger Cooks

  Over de "neutraliteit" van Tanghe kan idd iets gezegd worden. Bij haar is het gezegde "wiens brood men eet, diens woord men spreekt" zeker op zijn plaats.

 • Ronald Van Beneden

  Het klimaat nog zo een manipulatie en de anders denkende worden gewoon de mond gesnoerd. Mee surfen op een hype gebaseerd op leugens en dan nog ene Nic een podium geven met een oproep tot ondertekening van een petitie. Waar is de objectiviteit en het recht op antwoord van 30187 andere wetenschappers die zeggen en bewijzen dat dit alles nep is?

 • Ingrid INGRID GÉRARD

  Kan allemaal zijn, maar waarom twaalf jaar later?Mensen zijn nu met andere dingen bezig.

 • Karel van Velzeke

  altijd al gedacht dat er meer achter zat dan de Raymond bij haar vertrek