‘Murder She Wrote’-ster Angela Lansbury (93): “Mijn zoon was op zijn 12e al verslaafd. Het begon met cannabis, maar al snel zat hij aan de heroïne”

Angela Lansbury
EPA Angela Lansbury
Op haar 93ste schittert Angela Lansbury als nooit tevoren. En toch ging het levenspad van de actrice, die wereldfaam geniet dankzij haar rol van Jessica Fletcher in de tv-serie ‘Murder, She Wrote’, niet altijd over rozen.

Angela verloor haar vader toen ze amper 9 jaar oud was. Edgar overleed aan maagkanker. Om het verlies te verwerken, stortte ze zich al op heel jonge leeftijd op het acteren. In de huid van andere personages kruipen was haar uitlaatklep. “De dood van mijn vader was een cruciaal moment in mijn leven,” zegt Angela. “Dáár, op dat moment, heeft mijn levensdoel, mijn carrière vorm gekregen.” Angela verliet in haar tienerjaren Engeland en verhuisde met haar moeder Moyna MacGill naar Amerika. Moyna, eveneens een actrice, droomde van een grote carrière, maar het was dochterlief die een ster werd in Hollywood. Angela was amper 17 jaar toen ze een contract tekende bij het grote MGM. Al gauw werd ze een van de leading lady’s in Los Angeles, met hoofdrollen in ‘Gaslight’ en ‘The Picture of Dorian Gray’. Het leverde haar zelfs Oscarnominaties op. 

In 1945 trouwde ze met de acteur Richard Cromwell. Angela was 19, Richard 35. Maar het huwelijk was maar een kort leven beschoren. Een jaar later was ze al gescheiden. “Dat was een schok”, aldus Angela. “Ik had gedacht dat we altijd getrouwd zouden blijven. Maar het klikte niet. We waren een slecht koppel, maar we waren wel goede vrienden. En dat zijn we altijd gebleven.” Richard overleed in 1960 aan leverkanker. Gelukkig vond Angela al heel snel een nieuwe liefde: studiobaas Peter Shaw. Ze trouwden in 1949 en kregen twee kinderen: zoon Anthony (67) en dochter Deirdre (66). “Na de geboorte van de kinderen, in 1952 en 1953, ging ik onmiddellijk terug aan de slag”, vervolg de Britse actrice. “Daar heb ik later spijt van gehad. Ik liet mijn gezin als het ware in de steek. Ik was er vaak niet voor de kinderen. Dat neem ik mezelf kwalijk. Dat was een grote fout. Een moeder moet bij haar kinderen zijn. Het is mijn schuld dat mijn kinderen zo’n verward en getroubleerd leven hebben gehad. Deirdre heulde een tijdje met seriemoordenaar Charles Manson en behoorde zelfs tot zijn volgelingen en Anthony kampte met een zware drugverslaving. Het begon met cannabis, maar al snel zat hij aan de heroïne. Op zijn twaalfde was hij al verslaafd. Een goede moeder had dat zien aankomen. Ik was dat op dat moment niet.”

Gezin gered

Angela Lansbury
photo_news Angela Lansbury

In 1970 belandde zoon Anthony door een overdosis in een coma, datzelfde jaar werd het huis van Angela vernietigd door een brand. “Alsof het een teken van God was. Ik was alles kwijt. Mijn kinderen wou ik echter niet verliezen. Ik heb op dat moment besloten om met hen naar Ierland te emigreren. Daar, in Cork, vonden we allemaal weer de rust die we nodig hadden. Daar heb ik mijn gezin gered. Anthony en Deirdre volgden er therapie en kwamen er helemaal bovenop. Gelukkig maar. Verslavingen zitten in de familie. Toen ik jong was, heb ik ook heel veel gedronken. Gin, wodka, noem maar op. Ik noem het mijn ‘badkamervloerjaren’. Omdat ik telkens weer stomdronken op de badkamervloer wakker werd. In 1974 ben ik echter gestopt met drinken. Mijn gezin ging voor alles.” 

Om die reden nam ze destijds ook de rol van Jessica Fletcher in de serie ‘Murder, She Wrote’ aan. Puur voor het geld; om haar gezin te onderhouden. Ze nam uiteindelijk 264 afleveringen op van de serie, die van 1984 tot 1996 werd uitgezonden. Ze tekende op een gegeven moment zelfs voor twee jaar bij zodat haar kinderen ook nog werk zouden hebben. Anthony was als regisseur verbonden aan de serie, Deirde – die een levertransplantatie onderging door jarenlang alcoholmisbruik - maakte regelmatig als gastactrice haar opwachting.

“Angela heeft heel wat meegemaakt”, zegt een vriend. “Na de dood van haar man Peter, in 2003, aan hartfalen, dachten we even dat ze eraan onderdoor zou gaan. Maar Angela is een vechter. Ze is hier nog altijd. En we hopen dat ze nog vele jaren onder ons mag blijven.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annie Darden

  Respect dat je dit wil openbaar maken. Maar ze was echt een goede actrice, zeker in haar serie van Jessica Fletcher. Zag ze graag bezig. Geniet nog van je oude dag.

 • Jules Steenwinckel

  Dit is een DAME naar mijn hart , er vooruit durven komen dat ze haar kinderen verwaarloost heeft . Hoeveel moeders zijn er zo niet maar het niet durven herkennen ?

 • Nikolaas Bouman

  Geweldige vrouw, met fouten en heel veel goede kanten!

 • Eddy Vervaet

  Respect!