"Men zou Miss België beter omdopen tot Miss Vlaanderen, of Antwerpen"

Celine Van Ouytsel is al de zevende Vlaamse miss op rij. En dat pikken ze niet in Wallonië.
Joel Hoylaerts / Photo News Celine Van Ouytsel is al de zevende Vlaamse miss op rij. En dat pikken ze niet in Wallonië.
Dat Celine Van Ouytsel (23) de zevende Vlaamse Miss België op een rij is, lokt aan de andere kant van de taalgrens negatieve reacties uit. "Waarom zouden de Waalse meisjes nog meedoen?"

Noémie Happart was in 2013 de laatste Waalse die tot het mooiste meisje van het land werd gekroond, in de daaropvolgende jaren ging de titel elke keer naar een Vlaamse schone. Dat de kroning van Celine Van Ouytsel de teller met Antwerpse missen ook nog eens op vijf brengt, maakt de Waalse pers zo mogelijk nog furieuzer. "Als er al over deze verkiezing gesproken wordt, dan is het omdat de winnares alweer uit de provincie Antwerpen komt", klinkt het bits. "Het is problematisch dat er jaar na jaar voor een Vlaams meisje wordt gekozen", legt showbizzkenner Pierre-Yves Paque van 'La Dernière Heure' uit. "Want dat doet vermoedens rijzen dat de verkiezing doorgestoken kaart is."

Paque begrijpt de ontevredenheid bij de Waalse meisjes. "Waarom zouden ze nog meedoen? Het comité maakt hierdoor geen al te beste indruk. Het is jammer om te zeggen, maar ze zouden deze verkiezing beter omdopen tot Miss Vlaanderen of zelfs Antwerpen. Dit heeft weinig te maken met België, maar alles met de persoonlijke voorkeur van Darline."

Het beste meisje

Kritiek die organisatrice Darline Devos graag wil weerleggen. "In Wallonië moet men ook begrijpen dat je, als je een eerlijke verkiezing houdt, je de afkomst niet mag laten meespelen. De jury gaat op zoek naar het beste meisje. Dat bleek Celine te zijn en daarom is zij Miss België geworden. De opmerking dat het voor de zoveelste keer op rij een Vlaamse is, moet je op net dezelfde manier kaderen. Als dat echt een rol speelde en we die kritiek wilden doen verstommen, hadden we het ons gemakkelijk kunnen maken door een Waalse te laten winnen. Maar sorry: zo werkt het niet." 

Bekijk ook: Celine Van Ouytsel is Miss België 2020
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bob jansens

  dat er vele Antwerpse jonge dames miss België worden is logisch in een systeem dat gebaseerd is op sms-voting, de provincie Antwerpen telt dan ook het grootste aantal inwoners (1.600.000)

 • Steven Van Westerloo

  Miss België moet ons land kunnen promoten in de drie landstalen. Ik twijfel er aan dat de Waalse kandidaten dit kunnen.

 • Sobek Wessels

  Natuurlijk is dit allemaal door gestoken kaart , heel ons land zit zo in elkaar , wie kent wie en dan raken de zaakjes geregeld ! Het gaat al lang niet meer over wie er het beste presteerd .....Onze Politiek is daar het beste voorbeeld van !

 • Lieven Cleymans

  Willen de Walen daar ook pariteit. Jij een miss, dan wij ook een miss.

 • Roger Deprez

  Men zou het kunnen doortrekken naar de politiek, als men in de kamer wil zetelen kan dat alleen maar als men de twee landstalen spreekt,ik denk dat er veel zullen moeten vertrekken. Het is toch logisch dat wie in België mee wil beslissen over het land ook de tweede taal spreekt.