“Mag ik wel een kindje vasthouden?”: epilepsie haalt het leven van Jens Dendoncker serieus overhoop

Jens Dendoncker
Photonews Jens Dendoncker
Dat comedian Jens Dendoncker (29) epilepsie heeft, weten ondertussen de meeste mensen. Een keer om de twee à drie weken krijgt hij een aanval, maar er zijn vooral veel praktische zaken waar de West-Vlaming rekening mee moet houden. Dat vertelt hij in De Morgen.

“Toen ik pas samen was met Lauren (Versnick, red.), besefte ik pas hoezeer ik me aanpas zonder daar nog bij stil te staan”, vertelt het jurylid van ‘Belgium’s Got Talent’. “Ik mag sowieso niet zelf rijden, maar in de auto zal ik altijd achteraan gaan zitten, zodat ik tijdens een aanval niet op de chauffeur of de versnellingspook val. Ik probeer altijd tegen een muur te zitten zodat ik niet achterover kan keilen. Ik zal nooit een lift nemen, want vastzitten is enger dan van de trap vallen. Ik ga niet alleen het bos in, of naar de nachtwinkel als er weinig volk op straat is. Er is altijd een kans dat je niet uit een aanval geraakt, dat ik me verwond of scheef lig en niet kan ademen.

Dendoncker geeft toe daar bang voor te zijn. “Natuurlijk. Het gaat over domme dingen hè: eigenlijk zou ik alleen maar mogen koken als er iemand in de buurt is. Stel je voor dat ik een aanval krijg terwijl er potten en pannen op het vuur staan.” Hij moet ook nadenken over het krijgen van kinderen. “Er is mij onlangs gegarandeerd dat mijn vorm van epilepsie niet erfelijk is. Maar dan nog: mag ik mijn kleine wel vasthouden? Of mag ik daar nooit alleen mee zijn? Niet dat kinderen snel aan de orde zijn, maar het houdt me wel bezig.”

Lees het volledige artikel uit De Morgen hier.

Jens Dendoncker met zijn partner Lauren Versnick
Dieter Bacquaert Jens Dendoncker met zijn partner Lauren Versnick6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tina Vuegen

  Ik heb zelf epilepsie ben nu 11j aanvals vrij,Heb mijn rijbewijs behaald na 5j aanvals vrij mocht dit van mijn prof. Heb 2 gezonde jongens op de wereld gezet.Moet wel levens lang mijn medicatie blijven nemen. En ik snap zijn bezorgdheid, ik heb dat ook heel hard gehad,nu nog soms als er hoofdpijn opsteekt maar in minder erge vorm.Hoop voor hem dat ze ooit ook de juiste medicatie gaan vinden die je aanvallen tegenhouden en waar door je terug volop kunt genieten en niet altijd moet aan denken.

 • Sas Oostvogels

  Mijn mama had epilepsie. Ik ben nooit tegen de grond beland, mijn broer evenmin. Volgens mijn mama krijgen mensen nooit een aanval als ze een klein kind vast houden. Waarschijnlijk prietpraat, maar goed... bij ons verliep alles goed.

 • Maaike Benooit

  Jens mijn man heeft ook epilepsie en heeft 3 gezonde kinderen. Hij neemt die vast hij helpt mij wanneer ik deze nodig heb. Ik zie al aan mijn man wanneer het te veel is voor hem. Dan neem ik alle taken over wat de kinderen betreft. Dan gaat hij rusten en de kinderen weten het al goed. Het beste is om eerlijk alles met uw kinderen te delen. Want dan krijgt de mama het niet zo heel zwaar en begrijpen de kinderen het beter en helpen ze wanneer pap in nood is.

 • Rachel Cousse

  Je mag, inderdaad oa niet zelf auto rijden, aan een machine werken, alcohol drinken, je moet stress vermijden, flitsende beelden en spots (stroboscoop) vermijden. Maar iemand met epilepsie is zeker in staat om voor een kind te zorgen, vooral met de medicatie van nu. Ikzelf heb sinds mijn kinderjaren epilepsie (grand mal) ben nu sinds een jaar of 8 aanvalvrij, en heb zelf een gezond kind en kleinkind. Doch ik begrijp je angst en wens je het allerbeste Jens.

 • Wannes Van De Velde

  Heeft men al de oorzaak gevonden van de aanvallen?Veronderstel dat Jens grand mal aanvallen heeft?Als ex epilepticus is het makkelijk praten.In het begin dagelijks 3 aanvallen,petit mal.Dankzij medicatie,tegretol,luminal en diphantoine maandelijks nog 8-9 toevallen..Na het verwijderen van de tumor, geen.Je wordt pas genezen verklaart als je 5 jaar geen aanval meer hebt gehad.Wat kids betreft,denk heel goed na.Persoonlijk beslist om geen kinderen.Vond het risico te groot,erfelijkheidsfactor.