“Jimmy Frey is nog nooit in Zaragoza geweest”: dit is de waarheid achter een aantal Belpop-klassiekers

Jimmy Frey op de platenhoes van Zaragoza
rv Jimmy Frey op de platenhoes van Zaragoza
Is ‘Zaragoza’ wel écht de stad van je dromen? En zijn er wel 1.000 terrassen in Rome? In ‘Belpop Control’ zoeken Leuvenaars Jelle en Robin op een ludieke manier naar de waarheid achter het populaire Vlaamse lied. “We hopen vooral op leuke weetjes”.

“Jelle en ik hadden ergens gehoord dat Jimmy Frey nooit in Zaragoza was geweest”, vertelt De Morgen-journalist Robin Broos over het project ‘Belpop Control’ op Radio 2. “Nochtans zingt hij dat het ‘de stad van zijn dromen is’. Als je die platenhoes van ‘Saragossa’ bekijkt, dan zie je Jimmy Frey op een strand staan. Maar toen we Zaragoza opzochten op de kaart, bleek dat dat een stad in het binnenland van Spanje is.”

Om uit te zoeken op de Noord-Spaanse stad wel degelijk een stad is om van te dromen, trokken de twee naar Spanje. Hun bevindingen postten ze in een vlog op hun Facebookpagina. “We hebben daar aan mensen op straat gevraagd of het klopt wat Jimmy Frey zingt”, zegt Broos. Dat blijkt allerminst zo te zijn.

De waarheid van ‘Saragossa’ achterhalen was het eerste project voor de Leuvenaars, maar ze wilden ook weten of Bart Kaëll gelijk had toen hij zong over zijn 1.000 terrassen in Rome. “In feite zijn het er 2.654, maar speciaal voor ons heeft Bart zijn ‘verbeterde’ nummer opnieuw ingezongen. Het is niet de bedoeling om daadwerkelijk songteksten tot in de puntjes te controleren op hun waarheid”, vertelt Broos nog. “We hopen dat het vooral veel leuke weetjes oplevert.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Zaragossa, ligt dat niet in Nederland? Aan de Waddenzee?

 • Jean Emare

  De foto is zelfs opgenomen aan onze kust.. Knokke. lol

 • David Pittevils

  Absoluut!!!

 • Dirk Lathouwers

  Dat is nu eens leuk.