Exclusief voor abonnees

"In onderwijs, zorg en defensie gaat het over investeringen, in de cultuur heet dat subsidies. Alsof we bedelaars zijn”

Johan Heldenbergh en Jef Neve schetsen impact van besparingen op cultuur

Johan Heldenbergh, bekend van onder meer ‘The Broken Circle Breakdown’, maakt internationaal furore maar begon zijn carrière in het gesubsidieerd theater. “Waarom heet dat in de zorg, defensie en onderwijs ‘investeringen’ en in de culturele sector ‘subsidies’? Alsof we bedelaars zijn. Terwijl cultuur één van de meest bloeiende economische sectoren van Vlaanderen is, die dubbel zoveel opbrengt als ze kost.”
Photo News Johan Heldenbergh, bekend van onder meer ‘The Broken Circle Breakdown’, maakt internationaal furore maar begon zijn carrière in het gesubsidieerd theater. “Waarom heet dat in de zorg, defensie en onderwijs ‘investeringen’ en in de culturele sector ‘subsidies’? Alsof we bedelaars zijn. Terwijl cultuur één van de meest bloeiende economische sectoren van Vlaanderen is, die dubbel zoveel opbrengt als ze kost.”
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dwingt de cultuursector de broekriem aan te halen. Jambon, tevens cultuurminister, schrapt 12 miljoen werkingssubsidies. Projectsubsidies, die jong talent tijdelijk steunen, zakken met 60 procent van 8,5 naar 3,5 miljoen. De cultuursector wordt vaak weggezet als een clubje zagers en klagers. Spelers zoals Johan Heldenbergh en Jef Neve zetten een en ander in perspectief. “Als alleen de rijken kunnen komen kijken, wat is dan het nut van subsidies?”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.