'Familie'-actrice Caroline Maes legt de focus op haar gezin: "Ik heb steeds meer respect voor vrouwen die bewust niet werken"

Caroline Maes, als Mieke in 'Familie'.
Familie Caroline Maes, als Mieke in 'Familie'.
Vroeger kwam haar werk op de eerste plaats, maar tegenwoordig wil Caroline Maes (42) vooral een zorgende en aanwezige mama zijn voor haar drie kinderen. Al voelt de 'Familie'-actrice zich soms wel schuldig omdat ze veel tijd steekt in de voetbalcarrière van haar oudste zoon Arno.

Achtentwintig seizoenen. Zo lang al weet 'Familie' z’n trouwe fans aan hun scherm gekluisterd te houden. En als we Caroline Maes mogen geloven, worden de komende maanden zelfs spannender dan ooit. Haar personage Mieke Van den Bossche transformeerde twee jaar geleden nog van een zorgzame vrouw in een pittige tante, maar dit keer blijven wereldschokkende veranderingen haar bespaard. Iets waar de actrice niet rouwig om is. Ze beseft ook dat ze meer in haar mars heeft dan acteren alleen. "Ik ben inderdaad ondernemend genoeg om niet in een zwart gat te belanden, mocht mijn acteercarrière ooit voorbij zijn. Een kledingwinkel of ontbijtcafé lijkt me bijvoorbeeld wel leuk. Het leven stopt niet na 'Familie'. Dat heb ik ondertussen wel door. De laatste jaren ligt mijn focus ook meer op het gezin. Ik neem meer afstand van mijn werk dan vroeger."

Vanwaar die ommekeer?

"Rond mijn veertigste stond ik er plots bij stil dat er meer is in het leven dan werken. Ik ben al 23 jaar actrice, en daar ben ik heel dankbaar voor. Maar die job vraagt veel van je persoonlijke leven. Onregelmatige uren, wisselende emoties, lange dagen... Zeker in combinatie met een gezin is dat niet makkelijk. Mijn zonen hebben me ook nodig. Daarnaast durf ik eindelijk voor mezelf toe te geven dat het moederschap en zaken als een verse maaltijd kunnen maken, de strijk tijdig doen en een proper huis hebben me ook voldoening schenken."

(lees verder onder de foto)

Caroline met haar man en drie zonen.
Dieter Bacquaert Caroline met haar man en drie zonen.

Was dat dan vroeger niet het geval?

"Ik vond dat saai en niet ambitieus genoeg. Maar ik krijg alleen maar meer respect voor vrouwen die bewust niet werken en voor hun gezin kiezen. Ik zou dat eigenlijk ook graag willen gedurende een periode. Dan zou ik wat vaker kunnen langsgaan bij mijn ouders en vriendinnen. En me inzetten voor de schoolraad en goede doelen."

Je hebt je focus duidelijk verlegd.

"Die ligt nu inderdaad bij mijn gezin. En dat besef geeft me de nodige rust om mijn werk met meer plezier te doen. Vroeger maakte ik me zenuwachtig als opnames uitliepen en was ik veel meer aan het stressen. Gelukkig heb ik een man die me daarop attent maakte en had ik drie zonen die me verplichtten om uit mijn zetel te komen op momenten dat ik dacht dat ik niet meer kon. Mijn gezin heeft me altijd al overeind én gelukkig gehouden."
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Caroline Maes is discriminerend. Ze heeft het enkel over vrouwen. Eigenlijk moet ze zeggen “Ik heb steeds meer respect voor vrouwen en mannen die bewust niet werken”. En ook nog, met niet werken bedoelt ze toch thuis werken, huisvrouw of man zijn? Wel, dat is ook werken. Of heeft ze een poets- en keukenhulp, betaald met dienstencheques?

 • Jan Brecht

  Er zijn er ook die gaan werken om van hun kinderen af te zijn, willen kinderen maar al ze rr zijn dan is het van “had ik dzt mazr geweten”

 • Hanne Claes

  Gwendolyn: ik neem aan dat jij gaat werken, niet? Dan babbel je ondertussen toch ook met je collega's? Ik ook. De hele tijd, onder het werk door. Maar als ik een week thuis ben zijn al mijn vriendinnen aan het werk. Er zijn namelijk niet zo veel thuisblijfmama's, weet je. En dan ben je de godganse dag stikalleen in je huishouden bezig. De godganse dag. Want hier ligt nog iets en daar wacht nog werk. Die buurvrouw is dan echt wel welkom. Maar kom, schandalig, hè, koffiekletsen...

 • Kai Van Nieuwenhove

  Tof he, een mening hebben.

 • Ilse Daerden

  Keuze??? Als je studerende kinderen op kot hebt, MOET je als vrouw wel gaan werken. Dan heb je geen keuze!!!