“De wereld is gek geworden”: Britten raken niet uitgepraat over nieuwe identiteit van Sam Smith

Sam Smith
Joel C Ryan/Invision/AP Sam Smith
Vrijdag maakte Sam Smith (27) bekend dat hij niet langer als ‘hij’ wil worden aangesproken, maar dat de Britse zanger ‘hun’ of ‘hen’ verkiest. Een opmerkelijke zet, waar gebruikers op Twitter niet over raken uitgepraat.

“Nog nooit zoiets dom gehoord in mijn leven”, “De wereld is gek geworden”, “Nu heb ik het allemaal gehoord”, “Hij heeft een mannelijk geslachtsdeel, dus hij is een hij”, “Wat is hier in hemelsnaam gaande?”, “De hele genderkwestie is nog moeilijker dan de Brexit.” En zo gaat het nog wel even door. Het feit dat Sam Smith wil aangesproken worden met ‘hen’ of ‘hun’ gaat er bij veel Twittergebruikers niet in. 

Bovendien wordt ook openlijk de vraag gesteld in welke categorieën Smith nu moet worden genomineerd als hun een award wil winnen. En moet hun alle gewonnen awards in de categorie ‘beste mannelijke artiest’ nu afgeven? Gelukkig voor de Britse zanger wordt hen op zijn eigen platformen bedolven onder felicitaties en klinkt het dat hun een inspiratie zijn voor velen.

In maart zei de 27-jarige zanger dat ‘hen’ al sinds ‘hun’ jeugd worstelde met ‘hun’ identiteit. De zanger overwoog zelfs een geslachtsoperatie.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charlotte Kesteloot

  Deze reacties, dat kun je toch niet menen? Ik lees hier letterlijk 1 normale respectvolle reactie, en 1 waarover ik twijfel of ze al dan niet sarcastisch bedoeld is. Al de rest is respectloos. We kunnen gewoon respecteren dat het niet voor iedereen zo simpel is als zich ‘man’ of ‘vrouw’ voelen, en mensen aanspreken zoals ze aangesproken willen worden

 • Rosa van Huisstede

  Hoe onbeschoft om hun in dit hele artikel ‘hij’ en ‘hem’ te noemen.

 • Moehmena Rahous

  Er zitten geen meerdere (M/V/O) Sammen Smith in deze persoon, dus blijft het enkelvoud. Deze persoon moet dus met onzijdig enkelvoud 'het' worden aangesproken. Het zegt, het wil. Nomineren in de categorie 'Onzijdig'. Tot het weet of het een hij of een zij is. Indien het een hij en een zij is, terzelfdertijd, ook dan blijft het onzijdig 'het', zoals in de insectenwereld. Het kiest namelijk geen zijde : zij of hij. Het blijft onzijdig. Onzinnig trouwens ook.

 • Hugo BAVRE

  Symptomen van overbeschaving.

 • Jil Heirman

  Mensen zijn man of vrouw en een klein deeltje v/d bevolking is interseks. Biologie ontkennen is even krankzinnig als ontkennen dat de aarde rond is. Niemand staat boven wetenschappelijke feiten! Het kan je zelfs je leven kosten als je erover liegt tegen artsen. Wees gewoon zo vrouwelijk of mannelijk als je wil zijn, eender wat je geslacht is, maar stop met al die andere onzin.