'De Mol' Pieter: "Het celibaat is onzin en zorgt ervoor dat ik niet tot mijn 80ste priester zal zijn"

Pieter Delanoy
Photo News Pieter Delanoy
Mag een priester wel liegen? Die vraag kreeg Pieter uit 'De Mol' verschillende keren. Hij vloekte bovendien dat het een lieve lust was. Allemaal niet zo erg volgens de West-Vlaming die in Dag Allemaal ook zijn mening geeft over het celibaat en zegt dat hij geen priester zal blijven.

"Ik vind het raar dat mensen zich afvragen of een priester mag liegen", aldus Pieter. "Als de Mol een dokter was of iemand anders met een voorbeeldfunctie, dan zou die vraag niet gesteld worden." Pieter doorbrak het clichébeeld dat veel mensen over priesters hebben. "We zijn niet allemaal oud of wereldvreemd", lacht Pieter. "En ja, ik kan ook eens goed vloeken. Hoe zou je zelf zijn als je 50 meter boven een ravijn hangt. Mijn leerlingen steken me dat ook door. Als ik een opmerking maak over hun taalgebruik, krijg ik nu het antwoord: ‘U moet niet veel zeggen’."

Het celibaat is voor niemand goed

Pieter

Ook over vrouwen doet de priester een boekje open. "Ik heb in het programma in één van de proeven duidelijk gemaakt dat ik nooit mijn nummer zal geven", lacht Pieter in Dag Allemaal. "Al vind ik het celibaat eerlijk gezegd onzin. Het is voor niemand goed en het is daarom dat helaas heel wat wereldse pastoors afscheid nemen van het priesterschap. Hierdoor ga ik ook niet tot mijn 80ste priester zijn. Het is niet fair dat ik de mooie kant van mijn beroep moet afwegen tegenover een totaal gebrek aan intimiteit en lichamelijkheid", aldus Pieter in Humo

Als we niet oppassen, zorgen we voor een generatie die zichzelf niet kan zijn

Pieter

"De kerk heeft te weinig voeling met de wereld. Dat is een probleem. Als we niet oppassen, zorgen we voor een generatie die zichzelf niet kan zijn, die ongelukkig is, die onderdrukt wordt”, vindt hij. “En dat stoort me nog het meest aan het celibaat. Het onderdrukt, terwijl de kerk een plaats moet zijn die je in de armen sluit", besluit Pieter in Humo.
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wilfried de hert

  Is hier een nieuwe BV in de maak en is er geld geroken in de mediawereld? De volgende stap , komen eten of liever de slimste mens?

 • Eddy Jans

  dat het celibaat niet van deze tijd is akkoord. Maar als je kiest voor het priesterschap weet je dat dit celibatair is. Als je daar mee niet kunt leven wees consequent stap er onmiddelijk uit zodat je de belastingsbetaler niet langer ten laste bent.

 • Norbert Thieren

  Het celibaat onder geestelijken ontstond tijdens de Lateraanse Concilies van 1123 en 1139 in Rome. Het is een verzinsel van mensen en geen vereiste van God. Je zult het ook niet in de bijbel vinden.

 • steven goossens

  Ubi caritas et amor Deus ibi est! God ziet de mensen liever kussen dan vechten, maar kussen valt dan ook onder de sencuurwetgeving en vechten niet. De kerk of het nu Katholiek, joods, protestants, islamitisch of wat dan ook is is gewoon een bedrijf dat geld belust is.... En ja ik ben oprecht Christen en ik hou van een mooi liturgie, maar ze zijn ook grensen. Bovendien... een gewijde kaars brand veel beter meneer pastoor.

 • Willem Coopman

  Dit zal een werk van lange adem worden, pausen, kardinalen en bischoppen werden verboden om een relatie aan te gaan, hoewel velen dit wel deden, zonodig met kinderen. Deze gefrusteerde mannen zullen moeten inzien dat vandaag niet iedereen zich neerlegt bij de domme kerkregels waarvan niemand de oorsprong kent. Veel succes Pieter in uw strijd tegen een dictatuur vergelijkbaar met de islam.