Helft van Vlamingen zou vaker seks willen, 6 op de 10 doen het minder dan een keer per week
Radiozender JOE en onderzoeksbureau Ivox onderzochten met een survey bij 1.000 deelnemers wat volgens ons, Vlamingen, de ultieme geheimen zijn voor een goede relatie. Tijd voor elkaar vrijmaken blijkt erg belangrijk, net als voldoende seks en complimentjes. Toch zegt de helft van de Vlamingen dat hij of zij liever wat meer seks zou hebben. En 4 op de 10 Vlamingen zeggen wel eens een geheim voor zijn of haar partner achter te houden.
Delen per e-mail
Een ‘goede relatie’, wat is dat? Vlamingen vinden het volgens de resultaten het allerbelangrijkst dat partners helemaal zichzelf kunnen zijn bij elkaar, op een respectvolle manier kunnen discussiëren en bewust tijd maken voor elkaar. Gemeenschappelijke hobby’s hebben, af en toe cadeaus geven en nooit ruzie maken vinden we minder belangrijk. Daarnaast zegt meer dan de helft van de Vlamingen (53 procent) dat een goede of succesvolle relatie niet in jaren te meten valt, al vinden vrouwen (59 procent) dat vaker dan mannen (46 procent). What’s in a number?
Qualitytime
Meer dan de helft van de Vlamingen (53%) vindt dat koppels minstens wekelijks of een paar keer per week tijd moeten maken voor elkaar, hoewel maar 4 op de 10 Vlamingen in een relatie zeggen dat ook echt te doen. Een vijfde (19%) gaat een stapje verder: zij vinden dat er dagelijks tijd voor je partner moet zijn.
Opvallend is dat bijna een kwart van de mannen (22%) dagelijkse qualitytime belangrijk vindt, terwijl vrouwen (16%) daar minder belang aan lijken te hechten.
Seks belangrijker dan complimentjes
Zo’n 6 op de 10 Vlamingen vinden dat koppels wekelijks of zelfs een paar keer per week seks zouden moeten hebben. Vooral mensen uit jongere leeftijdscategorieën en mensen in een prille relatie vinden dat belangrijk. Van de Vlamingen die minder dan 5 jaar samen zijn met een partner, wil meer dan 75 procent elke week seks.
De realiteit is anders. 38% zegt minstens één keer per week seks te hebben met zijn of haar partner. Maar zodra partners trouwen of samenwonen, heeft 62% minder dan één keer per week seks. Bij niet-getrouwden en niet-samenwonenden ligt dat percentage op 43.
Bijna de helft van de Vlamingen krijgt minder dan een keer per week een compliment van zijn of haar partner
Naast seks mogen ook complimenten niet ontbreken. Ongeveer de helft van de Vlamingen (48%) vindt dat koppels elkaar wekelijks zouden moeten complimenteren. Iets meer dan een vijfde (22%) verwacht zelfs dagelijks een compliment, en mannen (24%) vinden dagelijkse complimenten belangrijker dan vrouwen (19%).
Maar ook hier stroken de verwachtingen niet zo met de realiteit. Hoewel 48% van de Vlamingen wekelijkse complimenten verwacht, komt slechts 37% aan hun trekken. Bijna de helft (46%) van de Vlamingen in een relatie meldt dat ze geen wekelijkse complimentjes krijgen. Auwtch.
Ruziën mag
Volgens een derde van de Vlamingen kunnen koppels gerust elke maand (een paar keer) ruzie maken. Een grote meerderheid (72%) vindt wel dat ruzie tussen koppels niet langer dan een dag mag duren. En ook al sleept het op die manier misschien wat langer aan, 4 op de 10 Vlamingen (37%) willen dat een ruzie tot in de puntjes wordt uitgepraat. Al vinden vrouwen (40%) dat nog net wat belangrijker dan mannen (33%).
En als er geruzied wordt, waarover dan? Slechte communicatie spant de kroon en staat bij 59% van de Vlamingen in de top 3, gevolgd door huishoudelijke taken (36%) en tijdsindeling (33%). Over kinderen (27%), persoonlijkheid (26%) en geld (15%) worden ook al eens wat woorden gewisseld. Opvallend: jaloezie staat op de laatste plaats.
Als puntje bij paaltje komt, kunnen we altijd op onze wederhelft rekenen. 8 op de 10 Vlamingen zeggen zijn of haar partner te beschouwen als beste vriend. De overgrote meerderheid (94%) zal zijn of haar partner als eerste contacteren bij heel erg goed of juist heel erg slecht nieuws.
Zondagavond gaat Tess Goossens dieper in op deze cijfers in ‘Love, Sex en Drama’, elke zondag van 19 tot 21 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lichaamstaal liegt nooit: zo weet je of iemand je leuk vindt
Je bent op eerste date of praat met iemand die je stiekem wel ziet zitten. De gedachte spookt waarschijnlijk door je hoofd: hebben ze een oogje op jou of toch niet? Er is een manier om het te weten te komen zonder dat je er woorden aan vuil moet maken. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
PREMIUM
Een kwast van nephaar, een steen en een spiegeltje: meer heb je niet nodig om je vrouw over haar seksuele problemen heen te helpen
Met de medische en seksuele trauma's van ontwerper Nienke Helder wisten artsen zich geen raad. Nu schudt ze de medische wereld wakker met advies én hulpmiddelen. -
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
"Nogmaals: een penis van 11 centimeter is normaal"
Te grote of te kleine penissen, erectieproblemen, onvruchtbaarheid, een lage seksdrive... In het boek Onder de gordel bespreekt professor Guy T’Sjoen (UZ Gent) alles wat hij in zijn dokterspraktijk ziet passeren. "De penis is de kanarie in de koolmijn." -
Als het groene monster komt kijken: zo pak je dat jaloerse gevoel aan
'Waarom like je haar foto's altijd?', 'Moet jij nu echt dàt kleedje aandoen om uit te gaan?'. Jaloezie. Het groene monster steekt maar al te vaak de kop op in relaties en dat is heel normaal. Maar soms loopt het uit de hand. Waar trek je de lijn en vooral hoe los je het op? -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten.
11 reacties
Pieter Verhulst
Michel Oyen
marcel lecomte
Jan VANDEN BERGHE
Gustaaf Temst Gustaaf