Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

We zijn eenzamer dan ooit, ook in onze relatie. Zo voel je je opnieuw verbonden met je partner: “Maak van de slaapkamer een no-smartphone-zone”

Nooit hebben koppels zoveel tijd samen besteed als in het afgelopen jaar. Toch blijkt uit onderzoek dat we ons eenzamer voelen dan ooit tevoren, ook in onze relaties. Partners zijn de hele tijd samen thuis, maar leven naast elkaar. Hoe komt het dat we ons niet langer verbonden voelen met onze wederhelften? En hoe keren we het tij? Filosofe Noreena Hertz en relatietherapeute Chloé De Bie leggen de valkuilen en de oplossingen bloot. “We denken nog te vaak dat onze partner gedachten kan lezen. Dat slaat nergens op.”

4 reacties

 • Jan Desmet

  1 maand geleden
  Gedurende de nacht, vliegtuigmodus. En is goed zo.
 • Dieter Leemans

  1 maand geleden
  Ik heb in mijn kamer wel een smartphone maar die is voor als dochter er is, kan zij enkel fimpjes en spelletjes op kijken. Geen TV op de kamer of andere domotica, period. Maar het grootste probleem is dat we gewoon geen geduld noch oprechtheid meer lijken te hebben voor elkaar. Mijn huwelijk liep door een gebrek aan unilateraliteit op de klippen en ik draag hier wel de schuld in mee. Maar vooral die sociale media en electronische rommel is de mensheid good old-fashioned romance vergeten.
 • Toon Schouteden

  1 maand geleden
  In de slaapkamer géén smartphone en géén tv, enkel slapen en vrijen. Samen op de zetel programma's zien betekent vlak tegeneen en mekaar regelmatig aanraken, strelen... en samen lachen met onnozelheden die je ziet, hoort of tegelijk uitspreekt. Vandaag de dag is onze maatschappij gericht op egoïsme en dat is géén goede basis in een samenleving waaronder het huwelijk.
 • Chris Van den Bulck

  1 maand geleden
  De triestige waarheid. Triestig in de zin dat ik mezelf hierin herken.
 1. Hoe blijf je als koppel overeind als je partner transgender is? Zanger Sam Bettens: “Mijn vrouw Stef heeft even gerouwd omdat ze haar vrouw verloor”
  PREMIUM

  Hoe blijf je als koppel overeind als je partner transgen­der is? Zanger Sam Bettens: “Mijn vrouw Stef heeft even gerouwd omdat ze haar vrouw verloor”

  Acteur Elliot Page (bekend van de film ‘Juno’) scheidt twee maanden na zijn coming-out als transgender van zijn vrouw Emma Portner. Of het huwelijk eindigde door Pages transitie, is niet zeker. Maar het zet aan het denken. Kan een relatie overeind blijven als een partner van geslacht verandert? Voor zanger Sam Bettens luidt het antwoord ‘ja’, al zwommen hij en zijn vrouw Stef ook woelige waters door. “Ik zat met de angst dat ze me niet meer aantrekkelijk ging vinden. Maar uiteindelijk is mijn transitie net iets spannends voor ons geworden.” Psycholoog-seksuoloog Els Elaut begeleidt transpersonen en hun partners. “Sommige koppels gaan op zoek naar creatieve oplossingen.”
 2. Zeg het met bloemen ... van Lego. Redactrice Liesbeth knutselde samen met haar lief een boeket in elkaar

  Zeg het met bloemen ... van Lego. Redactrice Liesbeth knutselde samen met haar lief een boeket in elkaar

  Waarom zou je voor valentijn een boeket geven dat na enkele dagen verwelkt, als je zelf bloemen kunt knutselen die de tand des tijds doorstaan? Dat is wat Lego gedacht moet hebben, want het speelgoedbedrijf verkoopt ‘bouwbare’ rozen, asters en margrieten. Redactrice Liesbeth testte het uit met haar lief. “Samen een IKEA-kast in elkaar zetten was voor ons de grootste relatietest ooit. Ik hou mijn hart al vast.”
 1. Harde beelden: man opent vuur op politieagente tijdens huiszoeking
  Play

  Harde beelden: man opent vuur op politie­agen­te tijdens huiszoe­king

 2. Verkeersagressie loopt uit de hand: bestuurder trekt wapen
  Play

  Verkeers­agres­sie loopt uit de hand: bestuurder trekt wapen