Wat je niet mag vragen aan leerkrachten op een oudercontact
Het einde van het schooljaar betekent dat het ook tijd is voor het gevreesde oudercontact. Voor heel wat ouders is dit niet het meest favoriete moment, maar ook voor leerkrachten is het ook een drukke periode. Zij moeten heel tientallen afspraken, met soms gefrustreerde of boze ouders, op één avond proppen. En dat na een drukke periode van examens verbeteren en ellenlange deliberaties. We vroegen aan leerkrachten welke vragen van moeders en vaders het meeste onbegrip en frustraties bij hen opwekken.
Delen per e-mail
Eén ding willen de bevraagde leerkrachten, zowel uit de lagere school als het secundair onderwijs, wel benadrukken: ze doen hun job graag en met veel liefde. Maar na een drukke examenperiode kunnen sommige (vaak goedbedoelde) vragen wel eens in het verkeerde keelgat schieten. De deliberatiemarathons zijn er ook om een goede reden: een student kan tegenwoordig niet meer blijven zitten als gevolg van pesterijen door een bepaalde leerkracht. Scholen zijn tegenwoordig zo gestructureerd dat er een lange weg van remediëren aan voorafgegaan is.
Leerkrachten krijgen van ouders die in de bedrijfswereld werken vaak opmerkingen over hun vele vakantiedagen te horen. Vragen als "Krijg jij je vakantie wel gevuld?" kunnen daarom wel eens kwaad bloed zetten. Wat heel wat ouders niet beseffen is dat in de vakanties ook heel wat geregeld moet worden: cursussen voor het volgende jaar voorbereiden, klusjes op school opknappen, inschrijvingen regelen en heel wat vergaderen.
Als een kind slechte resultaten heeft behaald, durven ouders al eens te vragen "Wat heeft u gedaan om te remediëren?". Een vraag die op dat moment al te laat is. Ouders zouden niet op het einde van het schooljaar, maar al veel eerder deze vraag moeten stellen. Soms liggen slechte resultaten ook gewoon aan het kind en heeft de leerkracht alles gedaan wat hij kon om de slechte resultaten recht te trekken. Leerkrachten hebben vaak ook geen pasklare oplossing voor een probleem. Niet alles is mogelijk op een paar maanden tijd.
Ook vragen naar de mening over collega's zijn ongepast. Een leerkracht wiskunde uithoren over de onderwijsstijl van zijn collega Nederlands plaatst leerkrachten in een hachelijke positie. Daarom laat je dit soort vragen best achterwege. Ook wanneer bepaalde leerkrachten gedurende lange tijd afwezig zijn, is het ongepast om te vragen naar de reden. De kans is zelfs groot dat de collega in kwestie het zelf niet weet.
Als een kind moet blijven zitten, is het niet altijd een kwestie van intelligentie. Leerkrachten oordelen in sommige gevallen dat het nu eenmaal de beste maatregel is wanneer een leerling nog niet rijp is om naar een hogere klas te gaan. "Vind je mijn dochter dom?", is daarom misplaatst.
"Welk briefje schrijf ik best voor mijn zoon zodat hij de lessen kan missen, want wij vertrekken al op vakantie?" Deze heeft geen verdere uitleg nodig.
"Mijn dochter is niet goed in wiskunde want ze heeft dyscalculie, is daar wel rekening mee gehouden?" is een vraag waar leerkrachten, die zich aan heel wat voorschriften en richtlijnen bij leerstoornissen moeten houden, de kriebels van krijgen.
Andere vragen die ongepast zijn:
Waarom rekent u dat antwoord op die vraag niet goed?
Hoe komt het dat deze toets zo slecht is?
Bij haar vorige juf had mijn dochter betere punten, hoe komt dat?
Wat kan wel?
Het kan nooit kwaad om aan een leerkracht bij de aanvang van het oudercontact te vragen hoe het met hem of haar gaat. Het is een bewijs van interesse en deze vraag helpt het ijs te breken. Vaak zorgt deze kleine moeite ervoor dat het gesprek in een meer ontspannen sfeer kan starten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
Video
"Ga pas met vakantie na het schooljaar"
-
PREMIUM
Waarom vallen we voor bad boys en bad girls? “Iedereen is vatbaar voor hun charmes, maar sommigen meer dan anderen”, zegt relatietherapeut
-
Ouderverenigingen: "30 juni is laatste schooldag en geen dag eerder"
Dinsdag 30 juni is de laatste schooldag van het jaar. Dat onderstreept de VCOV, de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen. De oudervereniging wil dat het zogeheten "luxeverzuim" ophoudt, of het van de school houden van de kroost om vroeger op vakantie te vertrekken. -
Geen zin in oudercontact? Deze tips zorgen voor een vlotter gesprek
Elk einde van het schooljaar is het weer hetzelfde liedje: in deze drukke periode moet je je na het werk naar school haasten, en na lang wachten (want de afspraken lopen sowieso toch uit) krijg je waarschijnlijk weinig wereldschokkends te horen of zegt de leerkracht net wat je niet wil horen. Toch is een oudercontact ontzettend belangrijk voor de leerkracht, het kind én de ouder. Daarom leggen we uit hoe je ook werkelijk iets uit dit gesprek kunt halen.