Kathleen, Kristel en Karen zagen elkaar na een jarenlange radiostilte terug.
Volledig scherm
PREMIUM
Kathleen, Kristel en Karen zagen elkaar na een jarenlange radiostilte terug. © Instagram

Uit het oog, uit het hart? Sociologe vertelt hoe je vriendschappen voor het leven onderhoudt

“Je hebt een vriend. Iemand die voor jou door vuur gaat, elke dag weer voor je klaar staat. Voor altijd aan je zij”, zong K3 destijds. En na een decennium radiostilte vielen ‘de rosse’ en ‘de blonde’ elkaar huilend in de armen tijdens The Masked Singer. Later volgde er nog een reünie met ‘de zwarte’ en daar juichte zowat het hele land om. Heeft vriendschap geen houdbaarheidsdatum? Soms, zegt de wetenschap. “Niks houdt je tegen om de banden weer aan te halen.” Professor sociologie Beate Volker vertelt hoe vrienden kunnen omgaan met hindernissen.

5 reacties

 • vanzeir guy

  9 maanden geleden
  Ik heb geen socioloog nodig voor dit onderzoek, mijn beste vriend ken ik al vanuit het eerste studiejaar in het lager onderwijs 52 jaar geleden. Elke wekend  komen we samen om in de natuur te vertoeven,  om natuur weetjes te bespreken, werken uit te voeren en te inventariseren. Een zeer aangename bezigheid, lekker ontspannend en dikwijls zeer leerrijk en meer moet dat niet zijn.
 • Emi Hergersberg

  9 maanden geleden
  vriendschappen voor het leven ... gewoon met iemand respectvol op dezelfde golflente zitten en  thema's als politiek, godsdienst terzijde laten. 
 • Moniek Smets

  9 maanden geleden
  Haar eerst laten vallen als een baksteen , dat moet voor Kathleen pijnlijk geweest zijn .En nu zeggen dat ze haar gemist hebben ,mooie vriendinnen zijn dat .
 • Gerd Van nieuwenhove

  9 maanden geleden
  Geen geld , geen vrienden .... Hebben de sociologen dit als eens onderzocht ? Niet dus .
 • wim rooyakkers

  9 maanden geleden
  Veel vriendschappen eindigen als het bier op is.