Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Pexels

Scheiden zonder strijden: 2 experts over hoe je een huwelijk gezond beëindigt. “Zorg dat het zakelijke geregeld is voor je de kinderen inlicht”

“We laten elkaar los, maar de liefde tussen ons blijft bestaan.” Met die woorden maken acteurs Lisa Bonet (54) en Jason Momoa (42) bekend dat ze uit elkaar gaan. Ze zijn niet alleen. Een huwelijk dat vandaag gesloten wordt, heeft tegen 2050 één kans op de twee om te stranden. En ja, dat gebeurt steeds vaker rustig en amicaal. Relatietherapeut Wim Slabbinck en echtscheidingsadvocate Claudia Van de Velde leggen uit hoe je van je scheiding een ‘happy end’ maakt, ook als er kinderen betrokken zijn. “Hoe sneller je de praktische regelingen met je ex rond krijgt, hoe beter.”

  1. Harmonieus uit elkaar gaan doe je zo. “Een scheidingsfeest of ritueel creëert mildheid, compassie en dankbaarheid”
    PREMIUM

    Harmonieus uit elkaar gaan doe je zo. “Een scheidings­feest of ritueel creëert mildheid, compassie en dankbaar­heid”

    Een scheiding hoeft niet altijd een bittere strijd te zijn. Sommige exen, zoals Christophe en Nick uit ‘Blind Getrouwd’, vieren het met een groot feest. Maar ook kleine rituelen kunnen waardevol zijn, zeggen relatietherapeut Sarah Hertens en coach Anne Buiskool. Samen een wandeling maken, brieven verbranden of een foto doorknippen: het kan helend werken. “In Denemarken kunnen mensen met hun familie en vrienden naar de kerk gaan om ‘het neewoord’ uit te spreken. In Nederland en België hebben we een equivalent: de Schip-aanpak.”