Online daten? Dat is liefde op het tweede gezicht
De keuze om wel of niet met iemand te daten, zoals via een datingsite of een app, wordt beïnvloed door de profielfoto's die eerder zijn bekeken. De eerder waargenomen foto blijft even hangen in het brein en heeft daardoor invloed op hoe men de profielfoto bekijkt die men daarna ziet. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de University of Sydney (Australië).
Delen per e-mail
Tegenwoordig vinden steeds meer mensen elkaar via online dating sites en apps zoals Tinder, OK Cupid en e-Harmony. Op zulke websites zijn foto's te zien van mensen die een partner zoeken. Deze foto's worden achter elkaar getoond.
In de studie zagen de vrouwelijke studenten zestig verschillende profielfoto's achter elkaar. Bij elke foto moesten ze aangeven of de persoon erop aantrekkelijk was of niet.
De selectie - het wel of niet willen daten met die persoon - bleek vaak gebaseerd op de aantrekkelijkheid van de persoon op de profielfoto, een vorm van liefde op het eerste gezicht, zegt VU-onderzoeker Erik van der Burg.
"Als iemand aantrekkelijk is en voldoet aan de criteria van een potentiële partner, dan druk je de 'ja'-knop in en anders op de 'nee'-knop. Na het indrukken van de knop verschijnt je volgende potentiële prins of prinses en maak je nogmaals een keuze of deze persoon voldoet aan jouw ideaalplaatje, et cetera", vervolgt hij.
Vorige foto
De aantrekkelijkheid van een persoon blijkt sterk af te hangen van de profielfoto die men daarvoor heeft waargenomen
De aantrekkelijkheid van een persoon blijkt dus sterk af te hangen van de profielfoto die men daarvoor heeft waargenomen. Eenzelfde profielfoto wordt namelijk aantrekkelijker bevonden wanneer de voorgaande profielfoto aantrekkelijk was dan wanneer deze niet aantrekkelijk was. Wanneer iemand dus aantrekkelijk wordt bevonden, dan is dat dus niet zozeer liefde op het eerste gezicht, maar in feite een soort liefde op het tweede gezicht."
Traag brein
Het effect is te verklaren doordat het brein traag is. Als we een gezicht zien, zorgt dat voor activatie in het brein. Wanneer dit gezicht verdwijnt, dan zal deze activatie niet direct verdwijnen. "Bij het zien van een nieuw gezicht is onze waarneming dus niet een zuivere waarneming van de realiteit, maar een combinatie van wat we op dat moment zien en wat we zojuist hebben waargenomen", aldus Van der Burg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De vijf meest prangende vragen over 5G beantwoord
De eerste 5G-netwerken in ons land zijn operationeel, de eerste smartphones waarmee je op dat gigasnelle netwerk kan, liggen in de winkel. Is het al tijd om mee op de kar te springen? De vijf meest nijpende vragen over 5G op een rij. -
Liefde op het eerste bericht: hoe écht is je Tindercrush?
Met de opkomst van Tinder en tal van andere datingapps leren heel wat koppels elkaar tegenwoordig via chat- en sms-berichten kennen. Een recente studie bracht aan het licht dat we onszelf makkelijker blootgeven via de smartphone, maar dat een persoonlijk gesprek toch diepere banden smeedt. -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
Dit is hoeveel Belgen op Tinder naar seks op zoek zijn
Minder dan de helft van de Belgische Tindergebruikers raadpleegt de datingapp om een partner te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Elisabeth Timmersmans van de KU Leuven. Opvallend: tinderaars grijpen in de eerste plaats naar de applicatie als tijdverdrijf. Slechts 22% van de swipers, hoofdzakelijk mannen, is op zoek naar seks. -
PREMIUM
Bestaat de Ware Liefde? 3 deskundigen discussiëren: “Je tweelingziel is iemand waarvan je niet verwacht had dat het de ware zou zijn”
-
Help je vrienden aan een date met Tinder
Stel, je ziet een profiel op Tinder waar je zelf niet meteen warm van wordt, maar denkt dat het wel een goede match zou kunnen zijn met iemand die je kent. Met een nieuwe functie op de datingapp kan je deze profielen doorsturen.