‘Kom eens hier poepiewoepie’: koppels die babytaal met elkaar spreken, zijn gelukkiger
Liefje, wil je door mijn haar wrijven? Alsjeblief boeliewoelie. Babytaal gebruiken in een relatie; de een vindt het schattig, de ander krijgt spontaan braakneigingen. Slecht nieuws voor zij die bij het lezen van die prachtige eerste zin spontaan de kriebels krijgen, want het gebruik van babytaal zou wel degelijk goed zijn voor een relatie.
Delen per e-mail
De Belgische seksuologe Audrey Aerens (KULeuven) deed onderzoek naar het effect van babytaal op een romantische relatie. Wat blijkt? Met zeemzoete woorden spreken tegen je partner zou goed zijn voor je relatie en zou daarnaast een teken zijn dat de relatie gezond is.
De gewoonten van 1.142 mensen werden onder de loep genomen en daaruit blijkt dat 2 op de 3 af en toe tegen hun partner praten zoals ze tegen een baby zouden doen. De koppels spraken niet met ‘akoetsiekoetsie’ wel met korte zinnetjes, veel verkleinwoorden en uitdrukkingen die alleen zij begrijpen. En dat zou zo z’n effect hebben. Het onderzoek van Aerens toont aan dat mensen die babytaal gebruiken, gelukkiger zijn in hun relatie, hechter zijn en meer affectie vertonen. Daarnaast pakken ze elkaar vaker vast én gaat het er vuriger aan toe tussen de lakens.
En dat is niet al te verrassend meent seksuologe Kaat Bollen: “Het verbaast me niet dat babytaal een relatie kan bevorderen. Sterker nog, ik denk dat je het nog breder kan trekken. Wanneer koppels samen een taal spreken en dingetjes tussen hun twee hebben die niemand begrijpt, dan versterkt dat de relatie omdat dat verbindend is. Het geeft je het gevoel van: wij met z'n tweetjes tegen de wereld”, legt Bollen uit. “En dat verbindende gaat zorgen voor een goede band, en die is uiteraard cruciaal voor een koppel. Babytaal is een mogelijke taal maar een eigen gevoel voor humor hebben kan bijvoorbeeld ook een goede manier zijn om samen te communiceren.”
Waarom storen mensen zich vaak aan andermans koosnaampjes en babytaal?
Het gebruik van koosnaampjes en babytaal is erg intiem legt Bollen uit. “Vaak begrijp je dat als buitenstaander niet. Je proeft de intimiteit tussen het koppels als het ware. Daarnaast kan het zijn dat wanneer je opmerkt dat je de taal niet spreekt, je je buitengesloten voelt en dat kan confronterend zijn.”
Babytaal wordt daarnaast vooral aan het begin van een relatie gebruikt vertelt Bollen. “Koppels verliezen die taal vaak na een tijd, zeker wanneer ze kinderen krijgen of in een meer functioneel of praktisch stadium van hun relatie terechtkomen. Het is confronterend om dan te zien dat een ander koppel wel nog op die manier met elkaar omgaat, ze appreciëren dat niet”, stelt de seksuoloog. “Volgens mij is het een goed idee om je partner te benoemen met een koosnaam, maar je moet wel zorgen dat het echt iets van 'jullie’ is. Het is niet omdat je nu leest dat het een positief effect kan hebben, dat je je lief spontaan poepie moet beginnen noemen. Het belangrijkste is dat het natuurlijk aanvoelt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe een smartwatch je kan helpen om fit te blijven
Wil jij ook wat meer sporten? Of je nu jong of minder jong bent, sportief of (nog) niet: een smartwatch is sowieso een handig hulpmiddel om bij te houden hoeveel kilometer je dagelijks aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. We geven een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen. -
5
POLL. Is virtueel bedriegen hetzelfde als ‘echt’ overspel?
De 31-jarige Allison Scott sprak voor het eerst vrijuit in een interview met Kat Kerkhofs over Sean Dhondt en de zaak-Eveline. Toen uitkwam dat Dhondt naaktbeelden gestuurd had naar de virtuele Eveline, zette Scott hem onherroepelijk aan de deur. Want, zo vindt ze, bedrog is bedrog. Opvallend is dat niet iedereen die mening deelt. Bioloog Dirk Draulans, die ook te gast was in het programma ‘Kat Zonder Grenzen’, denkt daar bijvoorbeeld anders over en beschouwt het niet als bedrog. -
PREMIUM
“Het tepelorgasme is géén utopie.” Met tips van seksuoloog Chloé kan je het zelf ervaren
-
-
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen. -
PREMIUM
Wat te doen na een break-up? Relatie-expert geeft tips om af te kicken van je ex en aan je zelfvertrouwen te werken
-
PREMIUM
Lisa had 15 jaar geleden superseks met een man die later een BV werd: “Hij kende de hele Kamasutra vanbuiten”
-
PREMIUM
Stijn (40) is misbruikt als kind, maar vindt in seks met Tessa rust en heling: “Haar tong deed alle kwade herinneringen in één keer teniet”