Getty Images/Image Source
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Image Source

“Macht erotiseert.” 2 experts verklaren waarom veel vrouwen nog altijd graag rijke(re) mannen daten

Hypergamie of samen zijn met een rijkere partner is hot op de datingmarkt. Maar zelfs anno 2022 werkt dat in één richting. “Negen op de tien vrouwen mijden een man die minder verdient”, merken relatiebureaus. Nochtans leidt zo’n loonkloof bij koppels vaak tot ruzies. Waarom zoeken zelfs hoogopgeleide vrouwen toch naar een man die het beter stelt? Een relatietherapeute en budgetexperte lichten toe en bemiddelen. “Soms is het beter voor de balans als hij haar een loon uitbetaalt.”

 1. Waarom daten vrouwen het liefst een grotere man? “Andere eigenschappen, zoals kunnen koken, worden steeds belangrijker”
  PREMIUM

  Waarom daten vrouwen het liefst een grotere man? “Andere eigenschap­pen, zoals kunnen koken, worden steeds belangrij­ker”

  De vonken vliegen ervan af bij acteurs Zendaya (25) en Tom Holland (25), zowel op als naast het scherm. De twee zien er dan ook dolgelukkig uit, al valt één ding wel meteen op: Zendaya is zo’n 5 centimeter groter dan haar ‘Spider-Man’. Het koppel maakt daar zelf geen probleem van, toch vinden veel mensen nog steeds dat de man groter moet zijn dan de vrouw in heterorelaties. Hoe komt dat? “Ben je iemand die zegt: mijn partner moét en zal groter zijn dan ik, en heb je daarnaast nog een lange reeks andere eisen? Dan heb je misschien last van bindingsangst.”
 2. 1 op de 4 koppels maakt ruzie over geld: “Maar vaak gaat het eigenlijk over iets anders”
  PREMIUM

  1 op de 4 koppels maakt ruzie over geld: “Maar vaak gaat het eigenlijk over iets anders”

  Zet de thermostaat een graadje lager, let op promoties in de supermarkt, hang je was op in plaats van het in de droogkast te steken... Sinds het leven een pak duurder is geworden, krijgen we de besparingstips quasi door onze strot geduwd. Maar wat als je partner daar helemaal geen oren naar heeft? Of er net veel fanatieker in opgaat dan jij, waardoor er spanningen ontstaan? EFT-relatietherapeute Annick De Smet licht toe waarom koppels zo vaak ruzie maken over geld, en hoe je de situatie ontmijnt. “Graaf wat dieper en tracht te ontdekken waarom je écht boos bent.”
 3. Waarom willen jonge mannen oudere vrouwen daten? Relatietherapeut: “Op seksueel vlak vaak zijn ze vaak ongeremder”
  PREMIUM

  Waarom willen jonge mannen oudere vrouwen daten? Relatiethe­ra­peut: “Op seksueel vlak vaak zijn ze vaak ongeremder”

  Opvallende trend in datingland: er zijn steeds meer koppels waarbij de man jonger is dan de vrouw. Kijk naar Britney Spears (40) die recent Sam Asghari (28) huwde, of Olivia Wilde en Harry Styles die tien jaar verschillen. Zulke duo's worstelen niet zelden met nog meer vooroordelen dan wanneer de man ouder is. Hoe komt dat, en heeft zo’n relatie toch slaagkans? Een relatietherapeute licht toe. “Mannen zoeken vooral naar een partner die gelijkwaardig is.”