"Jij begrijpt me gewoon niet": mannen en vrouwen begrijpen elkaar slechts 20% van de tijd, volgens Gentse studie
'Mijn vrouw/man begrijpt me niet,' klinkt het cliché, dat volgens een doctoraatsstudie van de universiteit Gent ook echt blijkt te kloppen. Slechts in 20% van de gevallen kunnen we juist inschatten wat onze partner denkt of voelt, zo concludeert de studie van de Gentse universiteit. "Dat vrouwen mannen beter zouden begrijpen dan omgekeerd, blijkt ook niet waar te zijn," legt onderzoekster Céline Hinnekens uit op Radio 1.
Dat mannen en vrouwen van twee verschillende planeten lijken te komen, is nog niet zo'n gekke hypothese. Het merendeel van de tijd begrijpen we elkaar écht niet, zo blijkt uit de doctoraatsstudie van klinisch psychologe Céline Hinnekens aan de Universiteit van Gent. Ze liet 150 Vlaamse koppels tussen 18 en 76 jaar zo'n 10 à 12 minuten discussiëren voor een camera, over een onderwerp dat binnen hun relatie wel eens voor conflict zorgt. Achteraf moesten de koppels vragen over hun partner oplossen die duidelijk maken of je de gedachten en gevoelens van je geliefde juist kan inschatten. Conclusie: we slaan de bal grandioos mis. Slechts in 20% van de gevallen konden de koppels juist benoemen wat er door het hoofd ging van hun partner tijdens de discussie.
Typische negatieve vrouwengedachten zijn 'hij luistert niet' of 'hij is niet geïnteresseerd.' Maar dat blijkt in de praktijk niet te kloppen.
Vooral met onszelf bezig
"Ik denk dat de verklaring hiervoor op twee verschillende punten ligt," legt Hinnekens uit op Radio 1. "Ten eerste zijn we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust. Je denkt na over hoe jij je voelt, welke argumenten je wil gebruiken enzovoort. Daardoor blijft er weinig ruimte over om te denken aan wat er door onze partner heen gaat. Ten tweede ligt het tempo tijdens een discussie erg hoog. Je moet snel reageren en denken en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te nemen."
Man versus vrouw
Ook opvallend: waar vrouwen vaak denken dat ze mannen beter begrijpen dan omgekeerd, bleek dat niet zo te zijn. Beide geslachten konden even slecht inschatten wat de ander dacht of voelde. Wel typisch voor vrouwen zijn negatieve gedachten over hun partner zoals "hij luistert niet naar me" of "hij is niet geïnteresseerd", terwijl dat in werkelijkheid niet blijkt te kloppen. Of het beter werkt bij holebikoppels, werd in deze studie niet onderzocht. Wel scoorden koppels die nog maar net een relatie hebben beter op deze proef, omdat ze nog meer moeite doen om elkaar te begrijpen.
Het is voor een stuk gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt.
Veilige score
Hoe we dat kunnen oplossen? Volgens Hinnekes kan het helpen om onze discussie wat trager te voeren, zodat we ons ook bewust kunnen worden van wat onze partner aan het denken en voelen is. Volgens de onderzoekster is er echter geen reden tot ongerustheid over dit onbegrip. "Het is voor een stukje ook gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs destabiliserend kan werken voor onze relatie als we altijd weten wat er door het hoofd van onze partner gaat. Die score van 20% is dus in zekere zin veilig," besluit Hinnekens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe herken je een toxische relatie? Rika Ponnet lijst rode vlaggen op. “Heb je de gewoonte om te liegen in bed?”
-
‘Familie’ brengt partnergeweld in beeld: wat kan je doen als je vriend(in) je aanvalt, pest of pijnigt?
IJzingwekkend spannend, dat was de midseizoensfinale van ‘Familie’, waarin het onderwerp partnergeweld opnieuw stevig aan bod kwam. In het echte leven maakt maar liefst een op de zeven vrouwen hetzelfde mee. Wat kan je precies doen als je partner je fysiek, emotioneel, seksueel of economisch pijnigt? Drie experten geven tips om jezelf uit zo’n situatie te redden. -
PREMIUM
Erotisch feest in een kasteel of BDSM in een loft: 3 pikante plekken in ons land. “Onze wachtlijst wordt langer”
-
-
Spaargids.be
Banken lanceren massaal nieuwe rekeningen met hogere spaarrentes: waarom? En hoe haal jij er je voordeel uit?
Heel wat banken pakten recent uit met nieuwe spaarrekeningen met een hogere rente. Hun vergoeding ligt telkens hoger dan de rente die deze banken op hun andere - klassieke - spaarrekeningen geven. Waarom doen ze dat dan? Ze kunnen toch de rente op hun klassieke spaarrekeningen optrekken, zou je denken. Dat klopt, maar dat zou hen geld kosten. Spaargids.be legt je uit hoe je met je klassieke spaarrekening toch ook een hoge rente kan meepikken. -
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
PREMIUM
Een partner met een burn-out, wat doet dat met je relatie? “Dit is niet zoals gebroken been, waarvan je vooraf weet hoelang het herstelproces zal duren”
-
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNico Herbots
Patrick Verhoeven
Marc Verschaeren
Anoniem
marc werbrouck