6 tekenen dat jullie relatie in een sleur zit (maar zo raak je er weer uit)
Waar jullie relatie in het begin nog nieuw en spannend was, hangen jullie nu 's avonds maar gewoon wat tegen elkaar aan. Het vuurwerk? Dat is ver te zoeken. Het is doodnormaal dat er na enkele jaren sleur in je relatie kruipt, maar wat doe je er eigenlijk aan?
Iedere lange relatie kent pieken en dalen. Maar hoe weet je of dat dal zich nog enkele kilometers verder uitstrekt, of dat de top weer bijna in zicht is? Deze relatie-experts delen hun tips over hoe je een sleur kan herkennen, en vooral: hoe je het kan verhelpen.
1. Een avondje samen thuis? Whatever.
In de witte broodsweken hingen jullie dagelijks aan elkaars lippen (letterlijk en figuurlijk), en waren jullie amper van elkaar weg te slaan. Tegenwoordig word je echter heel wat minder enthousiast van quality time onder jullie tweetjes. Meer nog: de kleine dingen die jullie vroeger zo graag deden, een dagje eropuit trekken, samen koken, urenlang praten voor je eindelijk gaat slapen, lijken nu zelfs te veel gevraagd.
Is dat gebrek aan enthousiasme een teken dat jullie relatie niet meer goed zit? Natuurlijk niet. Maar het is wel een signaal dat jullie proactiever met jullie tijd samen moeten omgaan, leert therapeute Elizabeth Earnshaw ons. "Koppels die samen bepaalde rituelen hebben of dingen doen, doen dat net om meer in elkaar te investeren en zich zo meer verbonden te voelen. Net daarom is het belangrijk om samen dingen te doen, of af en toe iets kleins te doen voor en mét de ander. Of dat nu iets eenvoudigs is als frietjes uithalen en in de zetel opsmikkelen, of een weekendje Ardennen."
2. Je vergelijkt je relatie met die van anderen
In dit social media-tijdperk is het quasi onmogelijk om niét bij de buren te gaan loeren. Op Instagram zie je het ene zielsgelukkige koppel na het andere, en dan vraag je je al snel af of er bij jullie misschien iets schort. Maar door jezelf en jullie relatie met anderen te vergelijken, word je niet gelukkiger. Integendeel. Bovendien is niemand zo perfect als ze op sociale media doen uitschijnen, benadrukt psychologe Margaret Rutherford.
"Mensen praten niet over ruzies, vermoeidheid of dagelijkse ergernissen en onzekerheden op sociale media. Focus je dus niet op het aantal likes dat andere koppels krijgen. Meer nog: focus je zelfs niet op hun foto's, maar probeer net uit die smartphone-routine te breken. Leg die telefoons weg, en praat weer met elkaar tijdens het avondeten. Of zoek een leuke creatieve hobby die jullie samen willen doen. Zo breng je niet alleen weer tijd met elkaar door, maar door iets nieuws te proberen, leren jullie elkaar ook eens van een andere kant kennen."
3. Jullie sms'en meer dan jullie praten
Een snelle 'Vergeet niet om langs de broodautomaat te gaan', is prima. Maar over belangrijke zaken praten jullie toch beter face to face. Natuurlijk is het vervelend wanneer jij in zeven haasten moet vertrekken en je partner de autosleutels weer eens op de verkeerde plek heeft gelegd, maar spaar die conversatie tot jullie 's avonds thuis zijn en op het gemak kunnen praten, in plaats van meteen een boze sms te sturen.
Dat geldt trouwens niet alleen voor negatieve dingen, vertelt psychologe Alicia H. Clark. Een promotie gehad? Of een andere onverwachte meevaller? Ga dat nieuws niet meteen sms'en, maar vertel het na je werk in real life aan je partner. Zo kunnen jullie samen je enthousiasme delen. "Leg ook je telefoon een paar uur weg wanneer jullie samen thuis zijn, en práát met elkaar," raadt de psychologe nog aan.
4. Je neemt anderen in vertrouwen
Gelijkaardig aan het vorige punt: je partner zou dé persoon moeten zijn waarmee je al je goede en slechte nieuws zou moeten delen. Nood aan een zaag-uurtje op het einde van een stomme werkdag? Of net goed nieuws om te delen? Dan zou je partner dé persoon moeten zijn die meteen in je opkomt. "Deel je zulke zaken veeleer met iemand anders? Dan is dat een teken dat er iets niet goed zit tussen jullie," weet therapeute Danielle Kepler.
"Kan je niet wachten om iets te vertellen aan iemand die niet je partner is? Dan zitten jullie in een gevaarlijke situatie," aldus de therapeute. "Stel jezelf de vraag waarom je zulke dingen niet meer met je partner deelt. Was er een vertrouwensbreuk? Of is hij/zij gewoon niet bijzonder geïnteresseerd? Probeer dat dan voorzichtig te vertellen. Zeg bijvoorbeeld: 'Hé, ik voel me teleurgesteld/achtergesteld wanneer ik iets belangrijks wil vertellen en je maar met een half oor luistert.' Maar wie weet is het gewoon tijdsgebrek. In dat geval heb je geluk. "Zorg dat jullie iedere avond wat tijd voor elkaar reserveren, en wedden dat jullie elkaar binnen de kortste keren weer alles vertellen?"
5. Een seksleven, wat is dat?
Dat seksleven is de laatste jaren van een dikke tien op tien naar een mager zesje gezakt. Werk, vrienden, kinderen, de was en de plas: tijdsgebrek is een veelgehoord excuus. Niet verwonderlijk dat 'seksloos huwelijk' één van de meest gegoogelde zoekopdrachten is. Zo'n sleur in je seksleven is gelukkig makkelijk te doorbreken, op voorwaarde dat er niets medisch aan de hand is natuurlijk.
"Ook in de slaapkamer kunnen bepaalde gewoontes en routines ontstaan, en dan is het na een tijdje gewoon niet spannend meer," aldus Clark. "Probeer eens na te denken over manieren om jullie seksleven een beetje spannender te maken. Heb je bepaalde verlangens of fantasieën? Durf die dan te bespreken met je partner. Of neem zelf eens het initiatief als dat anders normaal van je partner komt. De vonken zullen er snel weer vanaf vliegen."
6. Het gras lijkt groener aan de overkant
Daten mag dan wel leuk lijken vanop een afstandje, wanneer je zelf weer vrijgezel bent, denk je daar ongetwijfeld anders over. Het is nu eenmaal zo dat het gras altijd groener lijkt aan de overkant, maar vaak is niets minder waar. "Heb je vaak het gevoel dat je liever vrijgezel wil zijn? Dan is dat een teken aan de wand," waarschuwt Rutherford. "Maar als het gewoon af en toe eens door je hoofd flitst, moet je er niet te veel achter zoeken."
Concentreer je op wat je apprecieert aan je partner. "Soms gaan we ex-lieven of crushes idealiseren, maar dat beeld komt nooit overeen met de realiteit. Denk aan alle goede kanten van je partner, en maak een lijstje van waar je allemaal dankbaar voor bent, of lijst op waarom je partner zo belangrijk voor je is. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat een stuk langer dan je gedacht had."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na 20 jaar huwelijk herkent Linda (49) haar man niet meer. “Hij is een sociale drinker, maar kent zijn grenzen niet”
Linda (49) zat 20 jaar in een gelukkig huwelijk. Maar haar man lijkt opeens een ander mens. Hij heeft veel stress, sluit Linda buiten, drinkt soms ook een glas te veel en is dan thuis verbaal agressief. “Bij mij breekt er elke keer iets”, vertelt een wanhopige Linda. “Ik herken mijn man niet meer.” Hoe blijf je verbonden met een partner die gesloten en ongelukkig is? Relatietherapeut Wim Slabbinck geeft advies. -
PREMIUM
COLUMN. Goedele Liekens geeft tips voor meer dirty talk. “Kijk samen deze Netflixreeks voor sexy oneliners”
Het voelt voor veel Vlamingen een beetje onwennig. En toch spoort Goedele Liekens ons deze week in haar column kordaat aan om meer aan dirty talk te doen. “Het voelt als een soort – pardon my French – dubbele penetratie.” Intensere seks dus, maar hoe word je er goed in? De seksuologe geeft do’s, don’ts en tips voor beginners. “In bed kan je starten met een zinnetje als ‘wat ben je juicy’.” -
PREMIUM
Karim vindt zijn vrouw in bed niet open-minded genoeg. “Ik mag zelfs niet kreunen”
Het seksleven van Karim (30) en Noor (26) gaat bergaf. Sinds het koppel een fantasie niet kon waarmaken, is Noor dichtgeklapt. Karim wil meer passie en dirty talk, zij wil stilte in bed en vrijt alleen nog omdat het ‘moet’. “Nu raak ik zelf amper nog opgewonden en wordt mijn erectie niet meer hard.” Relatietherapeut Wim Slabbinck tipt een oplossing voor partners met een slabakkende seksdrive. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
Is jouw lief een micro-cheater? Hoe je je partner ook zonder seks kan bedriegen
We dromen allemaal van een 'en ze leefden nog lang en gelukkig', maar de realiteit leert ons dat het er vaak anders aan toe gaat. Tot de dood ons scheidt wordt eerder 'tot de liefde uitdooft', of ' tot de ander vreemdgaat'. Al is het natuurlijk niet altijd zo zwart-wit. Er bestaat immers ook een grijze zone, die psychologe Melanie Schilling 'micro-cheating' noemt. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer