"De deur sluiten zaterdag zal raar zijn"
MERKSEMEind deze week verhuist de Kaaspoort van Merksem naar de Paalstraat in Schoten. Voor klanten verandert er niet veel maar voor zaakvoerder Daniël Thirion zal het raar zijn om na 65 jaar de deuren in Merksem dicht te trekken.
Als we de plaatselijke legende mogen geloven is op de hoek van Sint-Bartholomeusstraat en de Borrewaterstraat in Merksem dé kaasschotel uitgevonden. "In de jaren 50 werd naar verluidt voor het eerst een aantal spieën kaas op een schotel met wat noten, druiven en brood gelegd, en volia, de kaasschotel was geboren", vertelt Daniël Thirion. "En dat kan zeker kloppen, de zaak is gestart als marktkraam en in 1953 is hier de winkel geopend."
Jobstudent
De zaak floreerde, werd uitgebreid met een groothandel en werd ook overgenomen. "Toen kwam ik als jobstudent in de zaak. Een beetje per toeval, via mijn broer die het eerste computerprogramma hier installeerde. Ik ben begonnen als magazijnier in de groothandel, later deed ik leveringen. En zo ben ik er stilaan ingerold. Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedaan. In 1993 heb ik de Kaaspoort dan zelf overgenomen. Ondertussen zit ik toch ook al een 30 jaar in Merksem. Het zal toch vreemd zijn om hier zaterdag de deur dicht te trekken."
Dat de winkel in Merksem sluit komt door een samenloop van omstandigheden.
"Dat was oorspronkelijk ook niet de bedoeling. We wilden de Kaashoeve in Schoten overnemen en als extra winkel open houden. Maar toen we de zaak daar goed bekeken, bleek alles echt uitgeleefd. Van de tegels tot de koeling, er moest een zeer grondige renovatie gebeuren. Zo is dan besloten om echt daar te gaan investeren en de winkel te verhuizen. Ook is Merksem de afgelopen jaren hard veranderd. Veel van mijn collega-handelaars zijn al richting Schoten vertrokken. Tot voor de wegenwerken hadden wij hier nog een rechtstreekse doorsteek naar de Bredabaan, maar die is weggevallen. En daardoor zijn we een beetje afgesloten geraakt. We zijn dus dolblij met de nieuwe locatie, want in de Paalstraat passeert in een uur tijd meer volk dan hier op een hele dag."
De Kaashoeve in Schoten kreeg een serieuze make-over maar de authenticiteit en sfeer blijft dezelfde, garandeert Thirion. "De kaaswinkel is op 65 jaar tijd hard veranderd. Vroeger bleef het gauw bij een brie, nu is er gewoon veel meer aanbod. In de winkel hebben we 300 tot 400 kazen, met de feestdagen zelfs tot 500. We maken ook onze eigen kaas, 'de Kaespoorter' en we gaan mee met de trends zoals glutenvrij, bio en kazen van bij ons."
De nieuwe zaak zal de tweede week van augustus de deuren openzwaaien in Schoten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ANTWERPEN
deSingel pent veertig jaar geschiedenis neer in boek: “In nog een halve eeuw werden we dé referentieplek voor muziek, dans en theater”
Conservatoriumgebouw en culturele hotspot deSingel heeft door de pandemie zijn veertigste verjaardag nog niet op een waardige manier kunnen vieren. Daar komt nu verandering in. Het cultuurhuis pakt uit met een overzichtsboek, presenteert opnieuw het stadsfestival Dear Antwerp en komt met verbouwingsplannen voor meer artistieke ruimtes en een eigen café. -
ANTWERPEN
VIDEO. Ontdek hier de nieuwe tuin van het Rubenshuis met kleuradvies van Dries Van Noten
356 dagen kleur in een 'nieuwe museumzaal zonder plafond’. Dat is het idee van de nieuwe tuin van het Rubenshuis die in het najaar aangelegd zal worden. De tuin moet het nieuwe onthaalgebouw met de oude kunstenaarswoning verbinden en krijgt plant- en kleuradvies van mode-ontwerper Dries Van Noten. “De nieuwe baroktuin toont elke dag andere kleurschakeringen en schittert in elk seizoen.” -
PREMIUMAntwerpen
Van één vintage wandkast tot een van de populairste, Antwerpse meubelmerken: “Dat we proberen inzetten op unieke stukken, wil niet zeggen dat we een high-end merk willen zijn”
De kans is groot dat je al hebt gehoord van Furnified. Het Antwerpse meubelmerk doet het enorm goed op Instagram, mag de laatste jaren een hoge omzetgroei optekenen, én er zijn ook heel wat concrete plannen om uit te breiden naar het buitenland. Ook hun nieuwe badkamermerk Going Objects is een schot in de roos. Een gesprek met COO Ward Thibaut (37) en CEO Dimitri De Vocht (42): “We willen inspireren met onze meubels.” -
-
PREMIUM
De favoriete frituren van 17 Vlaamse (sterren)chefs: “Hier serveren ze de échte Belgische frieten”
-
Waar zijn de leukste zomerbars in jouw buurt? Vind en beoordeel ze hier
-
De solden zijn in het land. Deze 15 trendtassen scoor je nu al met een fikse korting
De soldenperiode is weer aangebroken: hét moment om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Op zoek naar een feestelijke clutch, een praktische crossbodytas of een chique schoudertas, maar geen zin om op koopjesjacht te trekken? Wij deden het speurwerk voor jou. Deze kwalitatieve tassen scoor je nu al met een mooie korting. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen.