De Cirkellaan in Schilde wordt momenteel heraangelegd. De discussie over de rijrichting werd maandag beslecht op de gemeenteraad.
Volledig scherm
PREMIUM
De Cirkellaan in Schilde wordt momenteel heraangelegd. De discussie over de rijrichting werd maandag beslecht op de gemeenteraad. © emz

‘Linkse rotonde’ verdwijnt definitief, Open Vld betreurt dat rijrichting Cirkellaan verandert

SchildeDe Cirkellaan in Schilde wordt momenteel heraangelegd. Al was het bestuur het niet eens over de rijrichting van deze straat, die door haar vorm op een linkse rotonde lijkt. Terwijl Open Vld gemengd verkeer en de rijrichting naar links wilde behouden, pleitte de grotere meerderheidspartij N-VA voor een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad langs de buitenkant en bijgevolg een rijrichting naar rechts. De oppositie volgde maandag op de gemeenteraad de visie van N-VA. 

 1. Speelgoedfabrikant Clics en VITO ontwikkelen CO2-meter in vorm van huisje: “Gemeentebesturen en scholen bestellen massaal, hopelijk worden chips op tijd geleverd”
  Wuustwezel

  Speelgoed­fa­bri­kant Clics en VITO ontwikke­len CO2-meter in vorm van huisje: “Gemeente­be­stu­ren en scholen bestellen massaal, hopelijk worden chips op tijd geleverd”

  Speelgoedfabrikant Clics uit Wuustwezel en het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) in Mol hebben samen een unieke CO2-meter ontwikkeld. Geen toestel dat cijfers weergeeft, maar groen, oranje of rood kleurt. De eerste 2.500 exemplaren zijn via Fost Plus verspreid onder scholen, maar nu wordt de meter gecommercialiseerd. “De aanvragen zijn al niet meer bij te houden”, zegt zaakvoerder Hedwig Van Roy.
 1. Op huizenjacht in... het groene Kasterlee: “Wil je een huis met een vergezicht over de velden, kan de prijs stijgen tot 500.000 euro”
  PREMIUM
  Kasterlee

  Op huizen­jacht in... het groene Kasterlee: “Wil je een huis met een vergezicht over de velden, kan de prijs stijgen tot 500.000 euro”

  Op zoek naar een nieuwe stek? Of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op zoek met een lokale immomakelaar. Deze week in de provincie Antwerpen: Kasterlee. “Een huis in Kasterlee kost meestal tussen de 300.000 euro en de 435.000 euro, maar die prijs kan nog flink oplopen.”
 2. Schilde neemt afscheid van eigenaardige ‘linkse rotonde’

  Schilde neemt afscheid van eigenaardi­ge ‘linkse rotonde’

  De gemeente Schilde neemt binnenkort afscheid van zijn ‘rotonde’ waar de automobilisten niet rechts, maar linksaf moeten slaan. In kader van de heraanleg zal de gemeente de rijrichting laten veranderen. “Vaak wordt de Cirkellaan beschouwd als de enige rotonde in West-Europa waar je links moet afslaan. Maar eigenlijk is het geen rotonde, maar een straat”, verduidelijkt Olivier Verhulst (Open Vld), schepen voor Mobiliteit.
 3. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 4. Unieke ‘linkse rotonde’ gaat op de schop: gemeente plant overleg met buurtbewoners
  PREMIUM
  Schilde

  Unieke ‘linkse rotonde’ gaat op de schop: gemeente plant overleg met buurtbewo­ners

  In het kader van de rioleringswerken zal de Cirkellaan in Schilde weldra heraangelegd worden. De ‘linkse rotonde’ verliest daarbij haar eigenaardige rijrichting. Aangezien daar toch wat bezorgdheid over is, plant de gemeente een infomoment voor de buurtbewoners, alvorens de werken van start gaan. “Op een online infovergadering kort na de paasvakantie kunnen ze hun grieven uiten”, verzekert Peter Mendonck (N-VA), schepen voor Openbare Werken.