De broers Theyskens: van links naar rechts zien we burgemeester Theofiel, uitvinder Alfons en dokter Jozef.
Volledig scherm
De broers Theyskens: van links naar rechts zien we burgemeester Theofiel, uitvinder Alfons en dokter Jozef. © foto archief Heemkring Averbode

'Pé Fabrik' 90 jaar na dood gehuldigd

TESTELTHet is dit jaar precies negentig jaar geleden dat ingenieur Alfons 'Pé Fabrik' Theyskens overleed. Hij is zonder enige twijfel de beroemdste inwoner van Testelt. Theyskens vond onder meer de automatische dubbeldeuren voor treinen en het vliegwiel uit. Aan zijn vroegere fabriek werd nu een herdenkingsplaatje bevestigd door het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem. Dat gebeurde omwille van zijn rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. 'Pé Fabrik' weigerde immers dingen uit te vinden voor de Duitsers en vluchtte daarom richting Engeland.

 1. Skaters vragen nieuw skatepark, zo’n 500 ondertekenden een online petitie
  Scherpenheuvel-Zichem

  Skaters vragen nieuw skatepark, zo’n 500 onderteken­den een online petitie

  Uitbater van skatewinkel Level 8 in Scherpenheuvel Bart Waegemans (53) is ontgoocheld, net als de skaters uit de regio. Samen hadden ze een petitie ingediend bij het stadsbestuur met zo’n 500 handtekeningen om te ijveren voor een nieuw skatepark in de stad maar dat komt er niet direct, het stadsbestuur staat wel open voor de bouw van een nieuw park maar dat zal niet voor morgen zijn.
 1. Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktincident
  Play
  Blijven Slapen

  Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktinci­dent

 2. Bekijk hier de strafste momenten uit het Oprah-interview van Harry en Meghan
  Play

  Bekijk hier de strafste momenten uit het Op­rah-interview van Harry en Meghan