"Onze straat is geen ringweg"
SCHERPENHEUVELDe Prattenborgstraat is dan wel zone 30 geworden, maar het zware vrachtverkeer dondert er nog steeds lustig doorheen. Door de aanhoudende trillingen zijn de vloeren van de huizen aan het barsten. "Deze straat is niet gemaakt om als ringweg te dienen", zeggen de bewoners. "Wie is aansprakelijk voor de schade aan onze huizen? Het gewest?"
Delen per e-mail
De Prattenborgstraat in hartje Scherpenheuvel wordt gebruikt als doorgangsroute tussen Aarschot en Diest. Elke vijf minuten passeert er wel een gehaaste vrachtwagen, tractor of leverancier met aanhanger.
Bewoonster Marleen Stevens klaagt de hoge snelheid al langer aan. Als maatregel voerde burgemeester Claes begin dit jaar de zone 30 in. "Die ingreep heeft niets uitgehaald. Nu hangen er wel bordjes, maar ze vallen niet op", zegt Stevens. "Kunnen er geen indicators gezet worden met de melding 'u rijdt te snel'? Er zou ook eens mogen geflitst worden. Dat werkt tenminste ontradend."
Elke week nieuwe scheuren
Het vrachtverkeer werkt op de zenuwen, maar richt ook fysieke schade aan. Bij Emma en Rik Clygnet is de woonkamervloer doorkruist met scheurtjes. "Twee jaar geleden is het begonnen. Elke week ontdekken we nieuwe scheuren in de tegels. Ook in de achterplaats en op de tweede verdieping beginnen barsten te komen."
Volgens Clygnet is de oorzaak de vluchtheuvel bij zijn voordeur. Elke keer een zwaar voertuig eroverheen rijdt zorgt dat voor een aardschok. "De bestelwagens met aanhanger zijn het ergste. Die komen met een klap neer in de afzink. Soms hóren we onze vloer kraken als er buiten iemand over de vluchtheuvel stuitert."
In de woonkamer van Frans Janssens is de chape onder het tapijt helemaal doorgescheurd. De drempel van zijn buurman François Laeremans is in twee gebarsten. "Het voegwerk brokkelt uit onze voorgevel. Wie aansprakelijk is voor deze schade? Dat wordt een discussie tussen de gemeente en het Vlaams gewest", voorspelt Janssens. "De binnenstad is niet gebouwd voor vrachtwagens. Toch moet al het doorgaande verkeer hierlangs, want de markt met haar horecazaken moet aantrekkelijk blijven voor bezoekers."
De verkeersoverlast in de Prattenborgstraat is begonnen nadat in 2010 de kleine ring rond de basiliek verkeersluw werd gemaakt. "Kan er niet afgesproken worden dat buiten het toeristisch seizoen, van november tot maart, het inkomende verkeer uit Diest omrijdt via het Albertusplein en de horecazaken? Zo wordt de drukte in onze straat tenminste uit één richting verlicht", zegt Stevens.
Snelheidsdisplay
"Die suggestie kan eventueel bekeken worden in het college", reageert burgemeester Manu Claes (CD&V). "Weldra komt er een snelheidsdisplay in de straat. Dat toont hoe snel je rijdt en registreert alle passages. Op basis van die gegevens zal de politie beslissen of er geflitst wordt." Voor een betere zichtbaarheid van de zone 30 voorziet Claes nog plakkers op de straten in het hele centrum. Over de schade blijft hij voorzichtig. "Ik heb van enkele bewoners melding gekregen van scheuren in huis. De juiste oorzaak moet eerst aangetoond worden. Als de gemeente verantwoordelijk wordt gesteld, schakelen wij onze verzekeraar in."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eindhout
Voorbereidende werken aan af- en oprittencomplex Geel-Oost gestart, hoofdwerken beginnen eind april
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is vandaag, donderdag, gestart met de voorbereidende werken voor de herinrichting van de Nieuwe Baan (N174) in Eindhout (Laakdal). Een aannemer zal bomen en beplanting rooien zodat er archeologisch onderzoek kan plaatsvinden. De hoofdwerken starten vermoedelijk eind april en zullen acht maanden duren. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Diest
Vrouw (87) aangereden tijdens het oversteken: slachtoffer bezweken aan verwondingen
Op de Omer Vanaudenhovelaan in Diest is donderdagnamiddag een zwaar ongeval gebeurd. Een 87-jarige dame die de baan overstak ter hoogte van de Saspoort, werd er aangereden door een wagen. Een mugteam kwam ter plaatse en bracht de zwaargewonde vrouw over naar de spoeddienst van het UZ Gasthuisberg in Leuven. Helaas bezweek het slachtoffer in het ziekenhuis aan haar verwondingen. -
-
PREMIUMDiest/Aarschot
Na commotie in Grimbergen: In Aarschot en Diest komt 10% van de vaccinatielijst ook niet opdagen, hoe pakken zij het aan?
In Grimbergen is commotie ontstaan omdat honderd mensen die zich op een interne reservelijst, samengesteld na een oproep op Facebook, hadden gezet afgelopen weekend al een eerste prikje kregen. Dat gebeurde omdat heel wat zorgverleners niet opdaagden. Hoe pakken ze zoiets aan in Aarschot en Diest? Daar komt zo’n 10% van de mensen immers ook niet opdagen. -
Gelrode
Ouderraad klaagt onveilige verkeerssituatie in Gelrode aan, in het bijzonder langs de Leuvensesteenweg: “Over 5 kilometer niet één verkeerslicht of oversteekplaats”
Leden van de ouderraad van de Vrije Basisschool in Gelrode, buurtbewoners en hun kinderen hebben actiegevoerd op het kruispunt van de Leuvensesteenweg, de Begijnendijksesteenweg en de Pastoor Dergentstraat. Daar gebeurde vorige week nog een ongeluk met een 25-jarige fietser. Al jaren vragen ze om het kruispunt veiliger te maken voor de zwakke weggebruikers, maar tot vandaag gebeurde er niets. “Er zijn al lang plannen om een oversteekplaats aan te leggen, maar de werken worden telkens uitgesteld”, zegt voorzitster van de ouderraad Elke Keustermans. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Diest
KSD Diest komt met alternatief voor opendeurdag: Met de Open Dag App krijg je op je gsm een rondleiding in je toekomstige school
Nu de secundaire scholen geen leerlingen van het zesde leerjaar kunnen ontvangen om hen te informeren over het studieaanbod, komen sommigen met een origineel alternatief. Eerder trok school De Prins al op toernee, nu lanceert KSD een Open Dag App. Op die manier brengen ze de school tot in de huiskamer.