De Craenenburg hoeve in Zichem.
Volledig scherm
PREMIUM
De Craenenburg hoeve in Zichem. © PGA

Huis van Bert (48) en Goedele (43) stond vorige week blank, maar zandzakjes krijgen ze niet: “Volgens onze diensten kan hun probleem daarmee niet opgelost worden”

Scherpenheuvel-ZichemBert Swevers (48) en Goedele Van Hoof (43) uit Zichem kregen vorige week heel wat water binnen door de hevige onweders. Hun hoeve ligt op een kritiek punt en de gemeente vindt – volgens het koppel – maar geen oplossing. Om zich voor te bereiden op de nieuwe regenbuien belde het koppel naar de gemeente voor zandzakjes, maar tevergeefs. Volgens burgemeester Manu Claes (CD&V) wordt alles opgevolgd, maar kunnen zandzakjes deze situatie niet oplossen. “Na de crisis gaan we alle probleemgebieden op een rijtje zetten en bekijken wat we kunnen doen aan dergelijke problemen”, aldus burgemeester Claes.

 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.