1. Vanaf volgend jaar wekelijkse afvalophaling : “Niet het goedkoopste, maar we willen de Diestenaar beter dienen”
  PREMIUM
  Diest

  Vanaf volgend jaar wekelijkse afvalopha­ling : “Niet het goedkoop­ste, maar we willen de Diestenaar beter dienen”

  De afvalintercommunale Limburg.net start vanaf 2022 met de uitrol van Optimo, een afvalinzamelingssysteem waarbij één afvalwagen 5 verschillende soorten afval met 1 vrachtwagen ophaalt. Het gaat dan om restafval, keukenafval, PMD, textiel en tuinafval. Daarna wordt het afval gesorteerd in het sorteercentrum. Limburg.net wil zo de huis-aan-huisinzameling op een nog efficiëntere en milieuvriendelijkere manier organiseren.
 2. Gezinssport Vlaanderen laat gezinnen gezond bewegen met nieuwe zomerzoektochten
  PREMIUM
  Aarschot

  Gezins­sport Vlaanderen laat gezinnen gezond bewegen met nieuwe zomerzoek­toch­ten

  Wie in de zomervakantie een stukje Vlaanderen met het hele gezin wil ontdekken, kan met de zomerzoektochten van Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, op een originele manier Aarschot verkennen. In totaal stippelde Gezinssport Vlaanderen vier zoektochten uit. Ze zijn beschikbaar van 1 juli tot en met 30 september. Gezinssport Vlaanderen hoopt op deze manier zo veel mogelijk gezinnen van een uitstapje in eigen land te laten genieten.
 1. 5 tips voor een leuk weekend in Leuven of het Hageland: van minimercado tot een inkijk in het dagelijkse abdijleven
  PREMIUM
  Hageland

  5 tips voor een leuk weekend in Leuven of het Hageland: van minimerca­do tot een inkijk in het dagelijkse abdijleven

  Minder coronabesmettingen, steeds meer vaccinaties: de vrijheid lonkt. En dus halen we ook met veel plezier onze weekendtips van onder het stof. Nog geen plannen dit weekend? Onze redactie zocht vijf leuke activiteiten voor je uit. Want in het Hageland valt alweer wat te beleven. Wat dacht je van een minimercado in Diest? Of een inkijk in het dagelijkse abdijleven?
 2. Belgische topchocolatier en Uitgeverij Averbode leren kleuters bakken én rekenen met nieuw bakboek
  PREMIUM
  Averbode

  Belgische topchocola­tier en Uitgeverij Averbode leren kleuters bakken én rekenen met nieuw bak­boek

  Uitgeverij Averbode lanceert samen met topchocolatier Herman Van Dender en Valériane Gréban, finaliste bij de Waalse versie van ‘Bake-Off’, het eerste kookboek in ons land voor kleuters waarin ze ook wiskunde op hun bord krijgen. Aan de hand van eenvoudige recepten en praktische oefeningen kunnen drie- tot zesjarigen zo - samen met de hulp van mama, papa, oma of opa - deze zomer al spelenderwijs wiskunde-opdrachten tot een goed einde brengen. Zo starten ze het nieuwe schooljaar met voorsprong, want wiskunde is vaak het moeilijkste vak van de allerkleinsten in de klas. Het is alvast een primeur : het is het allereerste wiskundebakboek in ons land voor drie- tot zesjarigen
 1. Bestelwagen komt in diepe gracht terecht
  Scherpenheuvel-Zichem

  Bestelwa­gen komt in diepe gracht terecht

  De eigenaar van een taverne aan de Dijk in Scherpenheuvel-Zichem vertrok donderdagvoormiddag rond 10.15 uur met zijn bestelwagen. Onderweg werd hij vermoedelijk onwel en verloor daardoor de controle over zijn stuur. Daarbij ramde hij een deel van de afsluiting van het terras en een grote bloembak om vervolgens aan de overzijde van de weg in een diepe gracht te rijden. Zijn vriendin, die naast hem zat, kon zelf uit de wagen klimmen, maar de 57-jarige bestuurder moest met behulp van de brandweer uit zijn wagen geëvacueerd worden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.
 2. Belastingsdienst int bijna 8.000 euro aan openstaande boetes tijdens verkeersactie

  Belastings­dienst int bijna 8.000 euro aan openstaan­de boetes tijdens verkeersac­tie

  De politiezone Demerdal-DSZ ondersteunde dinsdag een controle van de Vlaamse Belastingsdienst met haltes op Schoonaerde in Diest en de Mannenberg in Scherpenheuvel-Zichem. In totaal werden 3642 wagens gescand. Negentien bestuurders werden uit het verkeer gehaald omdat zij nog openstaande boetes hadden staan. Daarbij werd 7.823,45 euro geïnd. Een 44-jarige man uit Rillaar bleek te sturen ondanks een verval. Zijn wagen werd afgesleept.
 1. Uitgeverij Averbode maakt van leerkrachten studiecoaches met doe-het-zelf lespakketten Sync it en Swipe it
  Averbode

  Uitgeverij Averbode maakt van leerkrach­ten studiecoa­ches met doe-het-zelf lespakket­ten Sync it en Swipe it

  Uitgeverij Averbode lanceert twee nieuwe lesmethodes, ‘Sync It’ en ‘Swipe It’, zodat leerlingen in de tweede graad van het secundair onderwijs vanaf volgend schooljaar de nieuwe eindtermen op vlak van ICT kunnen halen. Het nieuwe lespakket laat jongeren toe om via doe-het-zelf lessen nieuwe digitale vaardigheden aan te leren. Leerkrachten krijgen de rol van studiecoaches die de jongeren ondersteunen bij vragen. De nieuwe lesmethode kan zowel in ICT-lessen gebruikt worden, maar ook geïntegreerd worden in de lessen wiskunde, godsdienst of geschiedenis. “Vakleerkrachten zijn al experten in hun eigen domein, ze moeten ook niet nog eens ICT-expert worden”, klinkt het bij Uitgeverij Averbode.
 1. Tessenderlo laat initiatief rond EK-uitzendingen aan horecazaken
  Tessenderlo

  Tessender­lo laat initiatief rond EK-uitzendin­gen aan horecaza­ken

  Op zaterdag 12 juni spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het EK Voetbal. In ons land zullen de prestaties van de Belgen massaal gevolgd worden. Door de coronamaatregelen zijn de klassieke grote schermen, die op de vorige grote tornooien overal in Vlaanderen werden opgebouwd, niet op dezelfde manier te organiseren. “Wij nemen bijgevolg zelf geen initiatief op het Marktplein”, vertelt burgemeester van Tessenderlo Fons Verwimp (sp.a-SPiL). “De horecazaken kunnen gerust wel zelf iets op poten zetten, zolang het maar coronaproof verloopt.”
 2. Nieuwe ‘Dwars door het Hageland’-route zet Vlaams-Brabant op de kaart als dé plek voor gravelrijders: “Mensen kunnen nu hun eigen ‘Strade Bianche van het Noorden’ fietsen”
  PREMIUM
  Tremelo

  Nieuwe ‘Dwars door het Hageland’-rou­te zet Vlaams-Bra­bant op de kaart als dé plek voor gravelrij­ders: “Mensen kunnen nu hun eigen ‘Strade Bianche van het Noorden’ fietsen”

  Sinds kort zit gravelrijden, een fietsdiscipline waarbij fietsers met een gravel- of mountainbike onverharde trajecten opzoeken, heel erg in de lift. Deze week is daarom de nieuwe ‘Dwars door het Hageland gravelroute’ ingehuldigd. Die is ongeveer 75 kilometer lang en telt 500 hoogtemeters. Het traject doet alle memorabele hellingen en gravel- en kasseistroken aan uit de wielerwedstrijd ‘Dwars door het Hageland’.
 1. Abdij van Averbode biedt bezoekers inkijk in het dagelijkse abdijleven
  Averbode

  Abdij van Averbode biedt bezoekers inkijk in het dagelijkse abdijleven

  2021 is voor de norbertijnen overal ter wereld een belangrijk jaar: de Orde van Prémontré bestaat 900 jaar. De norbertijnen van Averbode vieren dat jubileum met een tentoonstelling en een boek over hun leven, werken en spiritualiteit. Waarom leven zij samen in een abdij? Wat is de basis van hun roeping en spiritualiteit? Hoe ziet hun dag eruit? Wat houdt hen bezig vandaag in de kerkgemeenschap en in de maatschappij?
 1. Gevangenisbruid en haar ex in november tweede maal voor assisen na wraking voorzitter: “Hoe had de jury destijds geoordeeld? We zullen het nooit weten”
  PREMIUM
  LEUVEN/AARSCHOT

  Gevangenis­bruid en haar ex in november tweede maal voor assisen na wraking voorzitter: “Hoe had de jury destijds geoordeeld? We zullen het nooit weten”

  In februari kende het assisenproces rond de dood van Andy Vandereyt in Aarschot bijna een ontknoping. Tot de voorzitter in Leuven knoeide met een persoonlijke nota, die tussen de vragen van de juryleden belandde. De wraking van het hof betekende het einde van het proces. Dat wordt in november helemaal overgedaan. Dat de kaarten al geschud zijn, hoeft volgens de verdediging allerminst een probleem te vormen. “We weten nu van elkaar welke richting we uit gaan.”
 2. Ontmoetingscentrum ‘t Fortun leeft weer op: “Samen bouwen we hier aan een bloeiend verenigings- en dorpsleven”
  laakdal

  Ontmoe­tings­cen­trum ‘t Fortun leeft weer op: “Samen bouwen we hier aan een bloeiend vereni­gings en dorpsleven”

  Gemeenschapscentrum ‘t Fortun in Groot-Vorst (Laakdal) bruist opnieuw. Het pand stond ongeveer een jaar leeg, maar sinds begin dit jaar is er weer leven in de brouwerij dankzij een samenwerking tussen het gemeentebestuur en vrouwennetwerk Ferm. Onder meer BuurNatuur, het Mamadepot en de Wereldwinkel vinden er onderdak en sinds eind mei is ook koffiebar ‘t Klein Geluk geopend.