De voormalige koning van Spanje Juan Carlos I in 2019.
Volledig scherm
De voormalige koning van Spanje Juan Carlos I in 2019. © AP

Voormalige koning Juan Carlos keert (even) terug naar Spanje

De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos brengt vandaag voor het eerst in bijna twee jaar tijd een bezoek aan zijn vaderland. Dat meldt het Spaanse koningshuis. De koning verliet in 2020 plotseling en met onbekende bestemming het land, nadat hij in opspraak was geraakt over transacties met onder meer Saoedi-Arabië.

 1. Na fraude nu ook stalking en bedreiging: moet Spaanse ex-koning Juan Carlos dan toch naar de rechtbank?
  PREMIUM
  Royalty

  Na fraude nu ook stalking en bedreiging: moet Spaanse ex-koning Juan Carlos dan toch naar de rechtbank?

  Juan Carlos (84) van Spanje wordt niet langer vervolgd voor fraude, maar daarmee is de oud-vorst nog niet uit de klauwen van het gerecht. Het Hooggerechtshof in Londen verwierp zijn poging om onschendbaarheid in te roepen in de zaak die zijn ex-minnares Corinna zu Sayn-Wittgenstein tegen hem aanspant. Zij beschuldigt hem van stalking en bedreigingen, volgens haar uitgevoerd door de Spaanse geheime inlichtingendienst. “Ze zeiden dat ik zou eindigen als prinses Diana.”
 2. Prinses, influencer en rijzende ster: Victoria Federica, het knappe nichtje van koning Felipe, maakt furore in Spanje
  PREMIUM
  Royalty

  Prinses, influencer en rijzende ster: Victoria Federica, het knappe nichtje van koning Felipe, maakt furore in Spanje

  Victoria Federica (21), het nichtje van de Spaanse koning Felipe, staat steeds vaker in de schijnwerpers. Onlangs nog sierde de jonge royal de cover van een prestigieus modeblad, en ze scheert hoge toppen als influencer. Het is een frisse wind die het Spaanse koningshuis, overschaduwd door ruzies en miserie, goed kan gebruiken. Victoria doet zelfs haar best om het besmeurde blazoen van grootvader Juan Carlos wat op te poetsen. En het brein achter dat charmeoffensief? Haar vader Jaime, zo blijkt.
 1. Spaanse pers verbaasd: koning Felipe geeft exacte vermogen vrij (en stelt dat hij één van armste vorsten is)
  Royalty

  Spaanse pers verbaasd: koning Felipe geeft exacte vermogen vrij (en stelt dat hij één van armste vorsten is)

  Verbazing in Spanje, nu het koninklijk paleis heeft bekendgemaakt dat koning Felipe (54) een fortuin van 2,6 miljoen euro bezit. Het openbaar maken van het vermogen van de vorst moet bijdragen aan transparanter maken van het Spaanse koningshuis. De monarchie staat er dan ook zwaar onder druk, na de financiële schandalen van ex-koning Juan Carlos (84), de vader van Felipe.
 2. Nadat ze het land werden uitgezet: jonge generatie Roemeense royals droomt van herstel van de monarchie
  PREMIUM
  Royalty

  Nadat ze het land werden uitgezet: jonge generatie Roemeense royals droomt van herstel van de monarchie

  In Groot-Brittannië wordt de Queen deze zomer uitbundig gevierd en ook in ons land houdt het koningshuis voorlopig nog stand, maar wereldwijd zijn er ook vele koningshuizen die vandaag geen macht meer hebben. Zoals in Roemenië, waar de komst van het communisme een einde maakte aan de heerschappij van een jonge monarchie. Maar de nazaten van de koninklijke familie zijn weer actief en hopen op een herstelscenario, zoals in Spanje in 1975. Wij doken in de geschiedenis van het gevallen koningshuis.