Van minuut tot minuut: het programma van de begrafenis van Queen Elizabeth
Tien dagen na haar overlijden nemen de Britten maandag definitief afscheid van Queen Elizabeth II. Britse werknemers krijgen die dag vrij om de uitvaart en begraving te kunnen volgen. Wereldwijd zullen miljoenen mensen de eredienst volgen via televisie. De dag eindigt in beperkte kring zonder televisiecamera’s in de King George VI- Memorial Chapel, waar Elizabeth zal worden begraven bij haar echtgenoot Philip, die vorig jaar overleed. Een overzicht, uur tot uur, minuut per minuut.
Mis niets van de begrafenis van Queen Elizabeth: volg het maandag vanaf 7 uur op HLN en in een extra ‘VTM NIEUWS’.
De onderstaande uren zijn omgerekend naar Belgische tijd.
VOORAF
9 uur - De deuren van Westminster Abbey gaan open. Ongeveer 2.000 gasten van over de hele wereld komen naar binnen en nemen hun gereserveerde plaatsen in. De genodigden verzamelen aan het Royal Hospital Chelsea en worden met een bus voor een traject van 2,7 kilometer naar Westminster Abbey gebracht.
PROCESSIE NAAR WESTMINSTER ABBEY
11.35 uur - Leden van het 1ste Bataljon Grenadier Guards halen de kist van de katafalk in Westminister Hall en brengen het naar de North Door. Buiten wacht een kanonwagen van de Koninklijke Zeemacht. Sinds de uitvaart van Koningin Victoria in 1901 wordt het voertuig gebruikt bij staatsbegrafenissen, de laatste keer in 1979.
11.44 uur - De wapenwagen vertrekt, getrokken door 142 lagere officieren van de Koninklijke Zeemacht. De wagen wordt geflankeerd door hogere militairen en koninklijke wachten. Voorop gaat een korps van doedelzakspelers en trommelaars van Schotse en Ierse regimenten, de Brigade van Gurkha’s en de Royal Air Force. In totaal gaat het om 200 muzikanten. Achter de wapenwagen volgt de koninklijke rouwtoet met voorop de vier kinderen van Elizabeth: Charles, Anne, Andrew en Edward.
11.52 uur - De processie komt aan bij de westelijke poort van Westminster Abbey.
STAATSBEGRAFENIS
12 uur - De staatsbegrafenis gaat van start en wordt geleid door de decaan van Westminster. De eerste minister en de secretaris-generaal van de Commonwealth houden lezingen. De gebeden worden verzorgd door de aartsbisschop van York, de kardinaal-aartsbisschop van Westminster, de moderator van de algemene vergadering van de Kerk van Schotland en de moderator van de Vrije Kerken. De aartsbisschop van Canterbury houdt de preek, de decaan geeft de zegen.
12.55 uur - De Last Post weerklinkt, gevolgd door 2 minuten stilte.
13 uur - Reveille, het nationaal volkslied en een klaagzang gebracht door de persoonlijke doedelzakspeler van de Queen zijn het orgelpunt van de eredienst. De lijkkist wordt opnieuw op de wapenwagen geplaatst.
PROCESSIE VAN WESTMINSTER ABBEY NAAR WELLINGTON ARCH
13.15 uur - De processie vertrekt naar Wellington Arch in Hyde Park Corner. In Hyde Park wordt elke minuut een saluutschot afgevuurd, terwijl Big Ben tijdens de hele tocht blijft luiden. De lijkkist wordt voorbij Whitehall gedragen, langs de Cenotaph die wordt geflankeerd door leden van het Koninklijke Britse Legioen. Aan Horse Guards Parade, stapt de koninklijke Life Guard uit voor een koninklijk saluut. King Charles III en andere leden van de Koninklijke Familie wandelen mee. Koningin-gemalin Camilla en Kate volgen in een wagen. Meghan en haar aangetrouwde tante Sophie, de gravin van Wessex, volgen in een andere auto.
14 uur - Bij aankomst wordt de kist overgedragen in een lijkwagen. Wanneer die vertrekt naar Windsor wordt het Nationale Volkslied ingezet.
PROCESSIE BIJ WINDSOR CASTLE
16 uur - Aan de rand van Windsor vormt zich op Albert Road een processie.
16.06 uur - De lijkwagen komt aan en voegt zich bij de processie.
16.10 uur - De rouwstoet vertrekt langs de Long Walk met langs de kant duizenden rouwenden naar het kasteel van Windsor. Aan de oostelijke zijde worden kanonschoten afgevuurd. Zowel de klok van Sebastopol als de Tower Bell worden geluid.
16.40 uur - Net als in Londen, neemt King Charles III de leiding om samen met de andere mannelijke leden van de koninklijke familie direct achter de lijkwagen mee te stappen. Opnieuw volgen de vrouwen met de auto.
16.53 uur - De processie komt aan aan St George’s Chapel in Horseshoe Cloister voor een gebedsdienst. De lijkkist wordt via de westelijke trap naar binnen gedragen.
BEGRAVING
17 uur - De processie komt de kapel binnen tot aan het centrale altaar naar de katafalk in het koor. De dienst wordt verzorgd door de decaan van Windsor met gebeden die worden voorgelezen door onder meer de Rector van Sandringham. Voor de laatste hymne worden de keizerlijke staatskroon en de scepter van de kist gehaald en op het altaar geplaatst.
Na de laatste hymne plaatst de koning de kleur van de Queen’s Company Camp van de Grenadier Guards op de kist. De Lord Chamberlain ‘breekt’ zijn ambtsstaf.
Terwijl de kist in het koninklijk gewelf wordt neergelaten, zegt de deken van Windsor een psalm en de eervolle vermelding, waarna de Garter King of Arms de stijlen en titels van de koningin uitspreekt. De koninklijke doedelzakspeler speelt een klaagzang vanuit de deuropening tussen de kapel en het klooster. Hij loopt langzaam weg zodat de muziek in de kapel langzaam uitsterft.
De Aartsbisschop van Canterbury spreekt zijn zegen uit waarna ‘God Save The King’ wordt aangeheven.
20.30 uur - De feitelijke begraving wordt niet op televisie uitgezonden en zal worden door de decaan van Windsor in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie. Queen Elizabeth wordt begraven in the King George VI- Memorial Chapel bij haar echtgenoot Philip die vorig jaar overleed. Koning Charles III zal symbolisch aarde over de kist van zijn moeder uitstrooien.
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
PREMIUMRoyalty5
EXCLUSIEF. Het volledige interview met Koningin Mathilde: “Er bestaat geen handleiding om koningin te worden”
-
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
PREMIUMRoyalty
Opnieuw zorgen om prinses Charlene die zich volledig op haar geloof stort: “Haar ouders zijn zelfs naar Monaco verhuisd”
Afgelopen woensdag blies prinses Charlene van Monaco 45 kaarsjes uit. Een bijzondere gebeurtenis, maar de feestelijkheden werden op het laatste moment geannuleerd. Het zou dan ook opnieuw bergaf gaan met de prinses, die nu al twee jaar achtervolgd wordt door fysieke en mentale problemen. In die mate dat Charlenes ouders zelfs naar Monaco verhuisd zijn om voor haar te zorgen. De prinses zelf zou zich ‘als een bezetene’ op haar geloof hebben gestort. “Pater Penzo, de priester van het prinselijk paleis, is haar grootste vertrouweling geworden.” -
Royalty
Britse koninklijke familie maakt zich op voor eerste huwelijk tussen twee vrouwen
Tijden veranderen, wordt weleens gezegd. En dat is zelfs voor een eeuwenoud instituut als Buckingham Palace niet anders. Voor het eerst in de Britse geschiedenis zullen er dan ook twee vrouwen in het huwelijksbootje stappen. -
Royalty
In deze outfit schittert prinses Delphine zaterdagavond op de rode loper van de ‘Kastaars!’
Kleurrijk, elegant en empowering. Zo verschijnt Delphine van Saksen-Coburg (54), prinses van België, zaterdagavond op de ‘Kastaars!’. Met dank aan haar zelfgemaakte print, ontwerpster Ebru Sari van ‘Atelier ExC’ en BV-stylist Jody Van Geert zal ze schitteren op de rode loper.