Op de foto: prinses Esmeralda.
Volledig scherm
Op de foto: prinses Esmeralda. © Photo News

Tante van koning Filip schrijft opvallend opiniestuk: "Alle beelden van gewelddadige Leopold II moeten weg”

RoyaltyPrinses Esmeralda (65) sluit zich aan bij de “de groeiende groep Belgen die het taboe over ons koloniale verleden wil doorbreken.” Dat schrijft de tante van koning Filip in een opmerkelijk opiniestuk voor The Brussels Times, waarin ze het bewind van Leopold II ook “gewelddadig” noemt. “We moeten kinderen leren dat onze welvaart gebaseerd is op plunderingen uit ­onze kolonie”, schrijft Esmeralda onder meer. 

49 reacties

 • mary-ann van eester

  4 maanden geleden
  we kunnen ons verleden niet in de doofpot steken ook dat behoort tot onze geschiedenis of ga je die bladzijden ook verwijderen uit de geschiedenisboeken en doen of Leopold II nooit heeft bestaan? mary-ann van eester
 • Jean Schepens

  4 maanden geleden
  en misschien bij uitbreiding heel die troep ongeregeld ? ... NONKELJEAN
 • jo Dierickx

  5 maanden geleden
  Madam de gravin... begin dan met uw rijkdom terug te geven aan de rechthebbenden. Begin met uw titel terug te geven waar ge zal zoveel voordeel met heb behaald !
 • Carmen De Gussem

  5 maanden geleden
  Straks moet de gewone mens nog schadevergoeding betalen voor alles wat onze koningen privé in hun zakken stopten.Pol 2 heeft Congo voor een enorm bedrag aan goud aan België verkocht toen het te warm werd onder zijn voeten en dat fortuin zit nog altijd veilig belegd en opgeborgen bij de koning. Dus afschaffen die handel en hun volledig fortuin confisqueren en een deel gebruiken om onze economie er terug boven op te helpen en een ander deel proberen te laten toekomen bij de gewone man in Congo.
 • Jean De Grande

  5 maanden geleden
  “We moeten kinderen leren dat onze welvaart gebaseerd is op plunderingen uit ­onze kolonie”. Dan moet je die beelden (met bijpassende, verklarende tekst) net laten staan. Wat jullie doen is een achterlijke poging om de geschiedenis te verbergen, om het slechte uit het verleden te verdoezelen.