Prins William tijdens zijn speech.
Volledig scherm
Prins William tijdens zijn speech. © Photo News

Na alle protest: prins William ‘betreurt’ verleden van slavernij (maar excuses blijven uit)

RoyaltyPrins William (39) heeft in een speech op Jamaica gezegd dat hij de rol van het Verenigd Koninkrijk in het slavernijverleden van dat land “betreurt”. De hertog van Cambridge bezoekt samen met zijn vrouw Kate Middleton (40) het Caribisch eiland in het kader van zestig jaar onafhankelijkheid van Jamaica en het platina jubileum van koningin Elizabeth (95), die nog steeds het officiële staatshoofd is van het land.

7 reacties

  • Jan Deblaere

    12 maanden geleden
    Inderdaad je kunt betreuren wat er vroeger gebeurd is maar daarvoor moeten WIJ toch geen excuses aanbieden. Net zoals met Congo en Leopold II. We kunnen betreuren wat destijds in Congo gebeurd is maar wij moeten toch daarvoor geen excuses aanbieden ? Net zoals ze in Congo zelf kunnen betreuren wat Mobutu gedaan of niet gedaan heeft, maar zijn de Congolezen van vandaag daarvoor verantwoordelijk ... ?
  • Mireille Vergauwen

    1 jaar geleden
    Het had niet mogen gebeuren zoals vele andere zaken vroeger bv kinderarbeid, wegsturen naar andere kant van de wereld voor diefstal van een brood enz. Maar meestal zijn het niet onze voorouders die schuldig waren aan die praktijken ik zou zeggen dat deze mensen ook slachtoffer waren. Waarom moet ik mij verontschuldigen? En hoever staan we nu? Een oorlog naast de deur en voor wie en wat? Moeten onze kleinkinderen zich later verontschuldigen voor iets waar ze ook geen schuld aan hebben?
  • Fanny Konings

    1 jaar geleden
    Zou niet weten waarom een nieuwe generatie zich zou moeten excuseren voor een verleden, nog niet geboren of zelfs in wording
  • Martha Van De Velde

    1 jaar geleden
    Waarom zou hij en zovele anderen zich moeten excuseren? Is het verleden hiermee uitgewist?
  • Roel Butzen

    1 jaar geleden
    En terecht dat hij dat weigert. Wat kunnen de mensen van nu in godsnaam doen aan de misstappen van hun voorouders?!? Het enige dat er moet gebeuren is leren uit de fouten zodat ze nooit meer opnieuw worden gemaakt.
  1. Protest op Jamaica tegen komst van prins William en Kate Middleton: “Jullie zijn hier niet welkom”
    Royalty

    Protest op Jamaica tegen komst van prins William en Kate Middleton: “Jullie zijn hier niet welkom”

    De Britse prins William (39) en Kate Middleton (40) worden niet door iedereen warm onthaald tijdens hun officiële bezoek aan het Caribisch gebied. In Jamaica werd een demonstratie op poten gezet waarbij excuses voor het slavernijverleden en een compensatie worden geëist. “‘Wij willen William of Kate hier niet”, klinkt het onder meer. Één van hun eerste officiële bezoeken in Belize moest ook al worden geannuleerd omdat inwoners van het dorp protesteerden tegen hun komst.
  2. Peperdure collier van Fabiola geveild bij Sotheby’s: waarom het juweel niet om de hals van Mathilde hangt
    PREMIUM
    Royalty

    Peperdure collier van Fabiola geveild bij Sotheby’s: waarom het juweel niet om de hals van Mathilde hangt

    Een waardevolle halsketting van wijlen koningin Fabiola gaat vandaag onder de hamer bij Sotheby’s. Het wereldvermaarde veilinghuis verwacht een opbrengst tussen 650.000 en 850.000 euro. Hoogst uitzonderlijk, want normaal gezien doen koningshuizen alle moeite om hun juwelen binnen de familie te houden. Waarom gaat dit erfstuk niet naar koningin Mathilde, haar lievelingsnicht? En welke bijzondere stukken heeft Mathilde wél geërfd? Onze royalty-expert Wim Dehandschutter geeft tekst en uitleg.
  3. William en Kate bezoeken Jamaica, maar protest blijft duren: "Prinsen horen thuis in sprookjes, niet hier”
    Royalty

    William en Kate bezoeken Jamaica, maar protest blijft duren: "Prinsen horen thuis in sprookjes, niet hier”

    De Britse prins William (39) en Kate Middleton (40) zijn bij aankomst in Jamaica allerminst welkom ontvangen. De hertog en hertogin van Cambridge doen het Caribische eiland aan in het kader van het platina jubileum van de Britse koningin Elizabeth (95), die formeel nog altijd het staatshoofd is van Jamaica. Inwoners van het eiland, dat dit jaar 60 jaar onafhankelijkheid viert, protesteerden tegen het kolonialisme en de rol van het Verenigd Koninkrijk in de slavernij.