‘Megxit’-spanningen bereiken nieuw hoogtepunt: “Queen is kapot van verdriet en wil prins Harry redden”
RoyaltyDe ‘breuk’ tussen prins Harry (35) en Meghan Markle (38) en de Britse monarchie staat nu echt voor de deur. Op 31 maart leggen de twee officieel hun koninklijke verplichtingen neer, waarna een overgangsperiode van twaalf maanden volgt. De ‘stap opzij’ van Harry en Meghan gaat gepaard met heel wat strubbelingen, en dat lijkt er in de nabije toekomst niet beter op te worden. Volgens koninklijke experten blijft de wrevel over het gebruik van het woord ‘royal’ én de enorme beveiligingskosten de kloof enkel groter maken.
Het grote moment komt met rasse schreden dichterbij - op 31 maart zetten de hertog en hertogin van Sussex officieel hun aangekondigde stap opzij als lid van de koninklijke familie. Volgens een woordvoerder van het koppel komen prins Harry en Meghan Markle de komende dagen nog enkele keren terug vanuit Canada voor publieke engagementen - het laatste evenement is de viering van de Commonwealth Day op 9 maart -, maar daarna komt er definitief een einde aan hun koninklijke verplichtingen en hun leven als royal.
Net dat woord ‘royal’ blijft de spanningen echter opdrijven, gezien de Queen niet wil dat het koppel geld verdient aan de monarchie. Op 21 februari kondigden prins Harry en Meghan Markle aan dat ze de titel niet zouden gebruiken als onderdeel van hun merknaam of in de naam van het goede doel dat ze dit voorjaar willen lanceren. Al werd al snel duidelijk dat het voor de twee geen kwestie was van willen, maar van moeten.
“De Queen heeft geen alleenrecht op het gebruik van de titel ‘royal’ in het buitenland”, protesteerden ze op hun website. Ze stelden daarbij dat de overheid hen niets zou kunnen maken als ze zouden besluiten om dat woord toch te blijven gebruiken en suggereerden dat de koningin hen oneerlijk behandelt terwijl ze proberen een nieuw leven op te bouwen. In hun mededeling verwezen ze naar de andere leden van de koninklijke familie, zoals prins William en Kate Middleton die “ook de naam ‘royal’ gebruiken voor hun liefdadigheidsorganisaties.”
(lees verder onder de foto)
Reddingsoperatie
Volgens koninklijk expert Phil Dampier, die al 33 jaar in contact staat met Buckingham Palace en over de Britse monarchie schrijft, zou de Queen betreuren dat de banden tussen haar en haar kleinzoon enkel nog meer vertroebelen. Phil zegt dat de ‘Megxit’ een enorme tol eist van Elizabeth, die inmiddels zelfs zou broeden op een operatie om Harry ‘te redden’ van zijn vrouw. “De koningin heeft duidelijk gemaakt dat, als Harry van gedachten verandert, ze hem weer met open armen zal verwelkomen”, zegt de expert tegen New Idea. “Die boodschap heeft ze ook aan zowel Charles als William overgebracht. De Queen wil Harry niet nog meer vervreemden door hem te vertellen dat hij een fout heeft gemaakt en probeert wanhopig om de situatie niet te laten escaleren.”
“Harry geeft dan ook veel op”, gaat Phil Dampier verder. “Zijn familie, zijn militaire bijdragen, een deel van zijn liefdadigheidswerk en tot op zekere hoogte zijn reputatie. Hij maakt een grote opoffering, en voor wat? Wellicht om veel geld te verdienen. Het is een grote schande.”
(lees verder onder de foto)
Miljoenen voor beveiliging
Ook het geld is een heikele kwestie. Nu prins Harry en Meghan Markle een groot deel van hun tijd in Canada doorbrengen, betaalde het Noord-Amerikaanse land een deel van hun beveiligingskosten. Die werden door Dai Davies, ex-agent van de Britse Metropolitan Police, geschat op 24 miljoen euro per jaar. Maar aan die controversiële financiering komt echter een einde wanneer de twee op 31 maart officieel hun koninklijke verplichtingen neerleggen, zo bevestigde een woordvoerder van de Canadese minister van Publieke Veiligheid aan Global News.
“Canada had de verplichting om in te staan voor de beveiliging van Harry en Meghan zolang ze erkend werden als personen die internationaal beveiligd moeten worden”, klonk het. “The Royal Canadian Mounted Police bewaakte het koppel daarom 24 uur per dag, 7 dagen op 7. Ze deden dat op vraag van hun Britse collega’s van de Metropolitan Police. Net zoals ze dat voor alle andere buitenlandse leden van koninklijke families moeten doen.” Nu de twee op 31 maart officieel hun koninklijke functies neerleggen, verandert ook hun status. “Vandaar dat ook hun bewaking opgeheven wordt.”
(lees verder onder de foto)
Draait Britse belastingbetaler op?
Nu de Queen haar kleinzoon wil ‘redden’ wordt vermoed dat de beveiligingskosten weer gedragen zullen worden door de Britse Metropolitan Police, en dus door de Britse belastingbetalers. Iets wat volgens expert Phil Dampier enkel zout in de wonde strooit bij de burgerbevolking. “Het was slechts een kwestie van tijd dat Canada ging stoppen met het betalen van hun veiligheid. Ze zijn niet langer aan de slag als royal en dus vallen de lasten weer op de Britse belastingbetalers”, zegt hij. “Het publiek gaat woest zijn dat ze hiervoor moet betalen, zonder dat Harry en Meghan tijd doorbrengen in het Verenigd Koninkrijk of bijdragen aan de koninklijke familie. De kosten zullen onhoudbaar worden.”
Ook de The Taxpayers’ Alliance, een organisatie die maatschappelijke vraagstukken over het Brits belastingstelsel onderzoekt, mengt zich in de discussie. “Of ze blijven aan als royals met alle verplichtingen die dat met zich meebrengt, óf ze zijn gewone burgers die zelf naar onafhankelijkheid zoeken”, stellen zij. “Maar de hertog en hertogin van Sussex kunnen het niet allebei hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Royalty
Van wereldleiders tot wetenschappers: koning Filip en koningin Mathilde ontmoeten invloedrijke personen tijdens WEF
Koning Filip en koningin Mathilde vertoeven in het Zwitserse Davos, waar ze het Wereld Economisch forum (WEF) bijwonen. Dat is een jaarlijkse bijeenkomst van internationale politici, CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, intellectuelen, journalisten en royals. Een ideale gelegenheid voor invloedrijke personen om elkaar te ontmoeten en wat bij te praten. En daar maakt ook ons vorstenpaar lustig gebruik van. Hieronder alvast een overzicht van hun meest opmerkelijke ontmoetingen. -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
-
ROYALTY
Prins Albert van Monaco voor derde keer besmet met coronavirus
Prins Albert (64) is voor de derde keer besmet geraakt met het coronavirus. Dat maakte het hof van Monaco dinsdag bekend. De gezondheidstoestand van de prins van Monaco is volgens het hof “absoluut geen aanleiding tot zorgen.” -
PREMIUMRoyalty
Gestreken veters en baden in Spa Reine: dit zijn de gekste grillen van de royals
In de Argentijnse pers is een opvallend verhaal opgedoken over koningin Máxima. Jaren geleden, tijdens een vakantie in haar geboorteland, zou een chef-kok omwille van haar een uitbrander hebben gekregen. De Nederlandse vorstin had zin in empanadas, maar die waren helaas niet voorradig. Koningin Máxima zou dan ook “notoir kieskeurig” zijn, al verbleken haar eisen bij de bizarre grillen van andere royals. Van verboden wasmachines tot stoffelijke resten in je ziekbed: geniet mee van hun excentrieke fratsen. -
PREMIUMRoyalty
“Ze zal stiekem blij zijn met de sneeuw vandaag”: hoe viert koningin Mathilde haar vijftigste verjaardag?
-
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten.
41 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMaria Scheuts
Manuela Lespagnard
Elle Devee
Eric Van den Bergh
Chrisje Van Staeyen