De Cambodjaanse koning Norodom Sihamoni in tranen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Cambodjaanse koning Norodom Sihamoni in tranen. © REUTERS

Koningshuizen doorgelicht, deel 2: vorst van Cambodja in diepe rouw, maar ‘gevangen’ in eigen paleis met zijn verdriet

RoyaltyRoyals wereldwijd hebben alles waar velen van dromen: prachtige paleizen, veel glitter en glamour, en meer dan genoeg geld om te spenderen. Maar waarom blijven ze zo fascineren en intrigeren? Deze week in onze nieuwe reeks ‘Koningshuizen doorgelicht’: koning Norodom Sihamoni (67) van Cambodja, die “diep bedroefd” is door het overlijden van zijn halfbroer en persoonlijk adviseur. Dat liet de koning zelf met een emotioneel bericht weten, al is het zeer uitzonderlijk dat de Cambodjaanse vorst zijn hart laat spreken. Sinds Sihamoni in 2004 met veel tegenzin gekroond werd tot koning, lijkt hij vooral op de achtergond te leven. En daar hebben zijn “controlerende omgeving”, zijn grote passie voor kunst én de twijfels over zijn geaardheid alles mee te maken.

2 reacties

 • Mike Rodik

  1 jaar geleden
  zijn goede vriend in het zuiden is de rijkste koning ter wereld, maar de bevolking leeft daar in armoede..kan je raden welk land ?
 • Tommy Depoorter

  1 jaar geleden
  Zolang er wereldwijd nog koningshuizen zijn des te langer wij allemaal in de middeleeuwen blijven
 1. Koningshuizen doorgelicht, deel 1: waarom alle ogen in het Midden-Oosten op de sultan van Oman gericht staan
  PREMIUM
  Royalty

  Koningshui­zen doorge­licht, deel 1: waarom alle ogen in het Mid­den-Oos­ten op de sultan van Oman gericht staan

  Royals wereldwijd hebben alles waar velen van dromen: prachtige paleizen, veel glitter en glamour, en meer dan genoeg geld op de rekening. Maar waarom blijven ze zo fascineren en intrigeren? Deze week in onze nieuwe reeks ‘Koningshuizen doorgelicht’: een blik op de royals van Oman, waar de Sultan afgelopen week zijn zoon als allereerste kroonprins heeft aangeduid. Het was te verwachten dat de Sultan tijdens zijn bewind een frisse bries zou doen waaien, maar precies één jaar na de dood van de voormalige Sultan - die in Leuven verbleef voor medische behandelingen - lijkt die frisse wind steeds meer op een orkaan. “Dit is een duidelijke breuk met zijn voorgangers.”
 2. Kroonprinses Elisabeth duikt plots op aan zijde van prinses Astrid tijdens handelsmissie
  Play
  Royalty
  7

  Kroonprin­ses Elisabeth duikt plots op aan zijde van prinses Astrid tijdens handelsmis­sie

  Prinses Astrid (59) is nog steeds volop in de weer met de handelsmissie in het VK, één van de grootste Buitenlandse Belgische missies ooit. De prinses werkt een strak schema af, maar zorgt tijdens de missie ook voor opvallende momenten. Zo kreeg de zus van koning Filip (62) plots versterking uit onverwachte hoek: kroonprinses Elisabeth (20) kwam haar tante vergezellen tijdens een bezoek aan St Hilda’s College, één van de campussen van de befaamde Oxford University.