ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Gouden Koets voorgoed op stal? Gerestaureerd voor 1,2 miljoen en nu mag koninklijk rijtuig mogelijk niet meer uitrijden 

Heeft de Gouden Koets — zowat hét symbool van de Nederlandse royals — haar allerlaatste rit gereden? Na een jarenlange restauratie wordt het rijtuig even op stal gezet in een Amsterdams museum. Zo krijgt koning Willem-Alexander de nodige bedenktijd om haar lot te bepalen. De koets ligt onder vuur wegens een schildering met knielende slaven en hoeft volgens enkele politieke partijen en antiracismebewegingen nooit meer terug te keren. Portret en geschiedenis van een merkwaardige koets, die mogelijks vervangen wordt door een exemplaar uit... België.

12 reacties

 • Francky Libbrecht

  1 maand geleden
  Een koets dient om te rijden. Niet om er een dwaze politieke visie door onze strot te rammen. Waar gaan we naartoe?
 • Kees Huls

  1 maand geleden
  @Geert Vande Walle.Het is bladgoud hoor.Hollanders hè. (Ben ik ook.)
 • patrick de bock

  1 maand geleden
  Wat is daar nu verkeerd mee? Het was nu eenmaal zo vroeger, het maakt deel uit van de geschiedenis. Het moet gewoon in de juiste context geplaatst worden. Moeten we ons straks schamen omdat we blank zijn?
 • An Vanden Bossche

  1 maand geleden
  Het zou doodzonde zijn deze koets niet te gebruiken. Nederland heeft, zo mogelijk nog meer dan Vlaanderen, al last genoeg van kneuterigheid.
 • Kris Bouwens

  1 maand geleden
  De geschiedenis moet getoont worden. Als we maar beter worden. Ook andersom, zwarte piet is en blijft een geweldig en leuk personage.