King Charles III bij Buckingham Palace de dag nadat zijn moeder Queen Elizabeth II overleed.
Volledig scherm
PREMIUM
King Charles III bij Buckingham Palace de dag nadat zijn moeder Queen Elizabeth II overleed. © REUTERS

Expert Harry De Paepe over de zware erfenis die Charles III wacht: "Zijn openlijke meningen over klimaatopwarming en homeopathie, die zal hij als koning niet kunnen herhalen”

Wat wordt de rol van koning Charles III, in een verdeeld land na een dramatische premierwissel? Hoe verovert hij, met zijn droge humor, maar vooral met het trauma van Lady Di als een blijvende schaduw, het hart van de Britten? Hoe kan hij het Verenigd Koninkrijk bijeenhouden, zoals zijn moeder 70 jaar heeft gedaan, wanneer Schotland en Noord-Ierland zich willen afscheuren? En wat met landen als Australië en Canada, die Queen Elisabeth wel een mooi symbool vonden, maar nu Charles koning is toch liever een president verkiezen? Historicus, auteur en Engelandkenner Harry De Paepe (41) overschouwt de andere kant van de erfenis van troon en kroon.

4 reacties

 • eric debanne

  5 maanden geleden
  Erwin schauvliege : heel juist verwoord ook dezelfde mening hierover maar wel respect voor de mens elisabeth !
 • liesbet debroeijer

  5 maanden geleden
  Hij is ook maar een mens. Je moeder moeten afgeven op welke leeftijd ook, laat een enorme leegte na. Je beseft dan ,dat het leven niet eeuwig is.
 • Erwin Schauvliege

  5 maanden geleden
  Achterhaalde middeleeuwse toestanden. Eigenlijk subliem hoe je anno 2022 een groot gedeelte van een bevolking nog kan beïnvloeden. Niet te geloven.
 • Adrien Claes

  5 maanden geleden
  De ontrafeling van het verenigd koninkrijk was al langer bezig. De koningin heeft dat niet kunnen tegenhouden en Charel zal dat ook niet kunnen.
 1. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 2. Kleiner, efficiënter én goedkoper: zo zal King Charles’ monarchie 2.0 eruit zien. “Hij is kordater dan zij, klaar voor moeilijke beslissingen”
  PREMIUM
  Royalty

  Kleiner, efficiën­ter én goedkoper: zo zal King Charles’ monarchie 2.0 eruit zien. “Hij is kordater dan zij, klaar voor moeilijke beslissin­gen”

  Na meer dan zeventig jaar voorbereiding - want ja, die begon al in zijn kindertijd - nadert prins Charles (73) het moment van de waarheid: de dag dat hij zelf de troon zal bestijgen. Hoewel hij zijn conservatieve vader graag zag en veel respect had voor de traditionele waarden van zijn moeder Elizabeth, zal zijn monarchie er heel anders uitzien dan die van de zopas overleden Queen. Kleiner, efficiënter én goedkoper: dit mogen we verwachten van Charles’ ‘monarchie 2.0'.
 1. Onze reporter aan Buckingham Palace in Londen: “De Britse bovenlip trilt toch een beetje. Overal bloemen voor de Queen, af en toe een sneer naar Meghan”
  PREMIUM

  Onze reporter aan Buckingham Palace in Londen: “De Britse bovenlip trilt toch een beetje. Overal bloemen voor de Queen, af en toe een sneer naar Meghan”

  Ergens weten de Britten wel dat het gek is, treuren om een vrouw die tenslotte 96 werd. Maar dit gaat over emoties en aan Buckingham Palace laten ze die de vrije loop. Oudere mensen zijn hun voorbeeld kwijt: “Wat zij nog allemaal deed!” Jonge mensen missen hun heldin uit ‘The Crown’. En iedereen vreest dat de wereld nu echt de pedalen zal verliezen. Een verslag vanuit Londen, waar het miezert uit de hemel en in het gemoed. “Tot de laatste dag konden we fier zijn op ons staatshoofd. Gelukkig heeft ze niet geleden, en was Harry zo slim om Meghan niet mee te nemen.”