De Nederlandse koningin Maxima.
Volledig scherm
PREMIUM
De Nederlandse koningin Maxima. © ANP

Een exclusief resort met kamers aan 6.000 euro per week: koningin Máxima is achter de schermen een gewiekste zakenvrouw

RoyaltyMáxima Zorreguieta, de echtgenote van de Nederlandse koning Willem-Alexander, werd dit jaar 50, en dat ging gepaard met het verschijnen van enkele boeken over haar persoon. Het opmerkelijkste exemplaar is ‘La Construcción de una Reina’ (‘De Constructie van een Koningin’) van María Paula Galloni en Rodolfo Vera Calderón. Zij schetsen het beeld van een bijzonder ambitieuze vrouw die al op jonge leeftijd hogerop wilde, heel wat stinkend rijke vriendjes versleet voor ze in koninklijke kringen terecht kwam, en zelfs als royal een slimme zakenvrouw blijft die grof geld verdient.

 1. ‘Ongepaste’ gouden koets verdeelt Nederland: “Mag de koning er nu in rondrijden of niet?”
  Royalty

  ‘Ongepaste’ gouden koets verdeelt Nederland: “Mag de koning er nu in rondrijden of niet?”

  Nederland wordt verdeeld door een opzichtige gouden koets, een stukje erfgoed dat na vijf jaar restauratie eindelijk weer klaar is voor gebruik door koning Willem-Alexander. Het enige probleem is dat de Tweede Kamer het er niet over eens geraakt of men de koets wel opnieuw zou moéten gebruiken. Een van de panelen die op het voortuig is geschilderd, wordt immers gezien als ongepast.
 2. PORTRET. Koningin Máxima: de Argentijnse die ‘ver weg’ wilde blijven van het koningshuis, maar elke crisis majestueus doorstaat
  PREMIUM
  Royalty

  PORTRET. Koningin Máxima: de Argentijn­se die ‘ver weg’ wilde blijven van het konings­huis, maar elke crisis majestueus doorstaat

  Ze is zonder twijfel al jaren het populairste lid van het Nederlandse koningshuis. Máxima Zorreguieta (48) veroverde vele harten toen ze op 2 februari 2002 in het huwelijk trad met prins Willem-Alexander, en dat doet ze vandaag als koningin nog steeds. Dat bleek ook maandag tijdens Koningsdag, dat gezien de coronacrisis voor één keer tot ‘Woningsdag’ werd gedoopt. De Nederlanders krijgen geen genoeg van koningin Máxima, onder Duitse vrouwen is ze de meest gewaardeerde ‘royal’ en in Vlaanderen wordt ze het meest genoemd na de eigen Belgische koningin Mathilde. En wij weten ook waarom.